Apple M1 İşlemci MacBook Pro geçtiğimiz ay yapılan etklinle (Apple Event) duyuruldu ve işlemcinin özellikleri açıklandıktan sonra gündem oldu. Apple Event linkinden YouTube videosunu izleyebilirsiniz ve etkinlikte dikkat çeken ayrıntılara bakabilirsiniz. Bu yazıda aslında size çok fazla teknik bilgi verip sizi bilgiyle boğmak istemiyoruz. M1 işlemci hakkında genel bilgiler verip; eğer şimdi yeni bir MacBook almayı düşünüyorsanız almalı mısınız; yoksa beklemeli misiniz, bu konuda sizi yönlendireceğiz.
Öncelikle Apple çok önemli bir atılım yaptı ve kendi işlemcilerini uzun süre önce geliştirmeye başladı. Neden Apple kendi işlemcisini geliştirmeye ihtiyaç duydu dersek şu şekilde özetleyebiliriz: Apple iPhone’ları çıkardığında mobil işlemcisini dışarıdaki tedarikçilerine yaptırıyordu ve hatta bazı mobil işlemcilerini Samsung gibi firmalardan temin ediyordu. Apple’ın ürettiği mobil cihazlar arttıkça, iPhone, iPad, MacBook, MacBook Pro ve iMac gibi cihazların aile gamı genişledikçe Apple artık kendi işlemcisini yapmaya karar verdi.
Apple M1 çip bu şekilde ortaya çıktı ve aslında öncesi de mevcut. Apple iOS işlemcisi oldukça meşhur ve kendi cihazları için çok stabil çalışan bir işletim sistemi ve Apple bu işletim sistemini sürekli geliştiriyor ve Apple’ın ürettiği cihazlar çok düşük donanım konfigürasyonuyla oldukça başarılı performanslar sergiliyor. Apple iPad ve iPhone’larda ilk mobil işlemcilerini yaptı ve kullandı. Bu işlemcilere A11, A12, A13 ve A14 bionic gibi isimler verdi ve bu işlemciler mobil cihazlarda çok başarılı oldu. Hatta iPad Pro ile birlikte bu işlemciler muhteşem performanslar sergilediler ve 4K video düzenlemede MacBook Prolar PC’leri bile solladı. Yani şöyle özetleyebiliriz, 16 veya 13 inç bir MacBook Pro laptop; çok iyi donanımlı bir oyun PC’sini geçmeye başladı, hatta iPad Prolar birçok PC’den çok daha iyi performans sergiledi.
Apple ürettiği A serisi işlemcilerden çok memnun kaldı ve bu işlemcileri sürekli geliştirdi. MacBook ve iMac’lerde Intel’in işlemcilerine veya AMD işlemcilerine ihtiyaç duyan Apple sonunda bilgisayar kategorisinde de kendi işlemcilerini geliştirmeye karar verdi ve ardından Apple M1 işlemciyi ortaya çıkardı. Bu işlemciyi Apple’ın ilk adımı olarak düşünebiliriz. Apple bir deneme yapmak için daha kolay satılan MacBook Air ve 13″ MacBook Prolarda bu işlemciyi kullanarak bir pazar testi yaptı. Çünkü şirket büyük bir hayal kırıklığı yaşatmamak için pazara bu şekilde girdi. Bildiğiniz gibi 13″ cihazlardan ve Apple MacBook Air’lerden beklenti çok fazla olmuyor ve bu cihazları ödev yapmak isteyen ve internette gezinmek isteyen ve yanında sürekli mobil bir laptop taşımak isteyenler satın alıyor.
Benim gibi performans düşkünleri ve laptopların birçok işi başarıyla yapmasını bekleyen kullanıcılar ise özellikle 16″ MacBook Pro’lardan çok fazla performans bekliyor. Çünkü 16″ MacBook Pro yaklaşık 20-30 bin TL arası bir fiyata satılıyor ve bu cihaza bu parayı verdiğiniz zaman, doğal olarak birçok işi yapsın istiyorsunuz. Bu noktada da beklentiniz gerçekten çok yüksek oluyor. Apple’da aslında bunu bildiği için yüksek performanslı cihazlarına M1 işlemciyi koymadı; çünkü hayal kırıklığı yaşatacağını biliyordu. Aslında Apple’dan beklentiler çok yüksekti ve Apple M1 işlemciyi tanıttığında biraz hayal kırıklığı da yaşattı ve borsada hisseleri düşüşe geçti. Bunun nedeni, performans cihazları için daha güçlü bir işlemcinin beklenmesiydi.
Yukarıda anlattığımız nedenlerden dolayı Apple, yüksek performanslı cihazları için M1’in bir üst modeli bir işlemci üzerinde çalışıyor ve bu işlemci Apple MacBook Pro ve iMac cihazlarda kullanılacak ve oldukça da performanslı bir işlemci olacak. Bu işlemciler sektördeki birçok üreticinin ürettiği ekran kartları ve işlemcilerden çok daha verimli çalışacak; çünkü bütünleşik bir yapıya sahip. Yukarıdaki resimde işlemcinin mimari yapısını görebilirsiniz. Apple yeni ürettiği işlemci tasarımında işlemci, ekran kartı, ram ve Neural Engine gibi tüm donanım mimarisini tek bir işlemci mimarisi içinde topluyor. Bu da işlemci içinde yer alan tüm unsurların birbirleriyle çok stabil çalışmasına ve gerçekten muhteşem performanslar sergilemesine neden oluyor.
Özetlemek gerekirse, Apple M1 işlemci normal kullanımlar için oldukça yeterli bir işlemci ve MacBook Air ve MacBook Pro 13″ de çok yeterli bir performans sergiliyor ve hatta bu cihazların şarj süresini 20 saat gibi bir süreye çıkararak oldukça yeterli bir performans sergiliyor. Üniversite öğrencisi ve standart ofis kullanıcısıysanız gönül rahatlığıyla MacBook Air ve MacBook Pro 13″ satın alabilirsiniz. Bu cihazların şu an pazarda muadili yok o yüzden bu paralara bu bilgisayarlar alınır mı demeyin! Eğer bütçeniz varsa alın, yoksa daha düşük cihazlara yönelebilirsiniz. Ama uzun süre kullanmak ve yanınızda taşımak istiyorsanız bu cihazlar gerçekten çok başarılı cihazlar. Ben kendi adıma, MacBook Air ve MacBook Pro 13″ yerine; MacBook 16 ” yeni gelecek işlemciyle almayı tercih ederim.
Photo Credential: Apple.