Uber popüler taksi ya da taşıma servisi ve tüm dünyada taşımacılık yapıyor. Uber aynı zamanda bir girişim ve yıllardır milyarlarca dolar yatırım alarak ayakta duruyor. Yıllardır milyarlarca dolar para yakan ve henüz kara geçemeyen UBER, son birkaç aydır koronavirüs pandemisi tarafından sert bir şekilde darbe aldı ve bundan dolayı da, işgücünün yüzde 20’sine kadar bir oranda azalmaya gideceği söylentileri yayılmaya başladı. UBER’in CTO’su da bu azaltma süreçlerinden dolayı istifasını vermiş gibi gözüküyor.
Uber’in maliyetlerini düşürme haberleri daha önce ortaya çıkmıştı ve dedikodular dolaşıyordu. Söz konusu maliyet düşürme planına ilişkin haberler, Salı günü işten çıkarılmaların şirketin 27.000 çalışanının yaklaşık 5.400’ünü etkileyebileceğini bildiren bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Uber CTO’su Thuan Pham, şirketteki en uzun süre hizmet veren üst düzey yöneticiydi ve eski yönetici ekibinin çoğunun ayrılmasını zorlayan skandal dalgalarından etkilendi. Bilgi içeriden basına yayıldı, Uber mühendislik grubunun 3.800 çalışanının yaklaşık 800’ünü (yaklaşık yüzde 21) işten çıkarılması için tartışmalardan dolayı işinden ayrıldığını bildirdi.
Bir hafta önce, içeriden gelen bilgiler doğrultusunda, yönetim tarafından bilgilendirilen iki kişinin geçtiğimiz haftalardaki Uber rezervasyonlarının geçen yıla göre yüzde 80 oranında azaldığını bildirdi. İçeriden yine yetkili bir kaynak, uber’in teslimat hizmeti olan Uber Eats’ın yüzde 70 arttığını söylerken, toplam gelir kayıplarını zar zor geçecek. Bu arada, teknoloji endüstrisi girişimlerinin çoğunda olduğu gibi, Uber pandemi sırasında yüksek riskle karşı karşıya olan bağımsız yüklenicilere yaptığı davranışlardan dolayı eleştiri alıyor.
Bu eleştirileri atlatmaya çalışan şirket, iş ortaklarının zararlarını dışarıdan tazmin etmek için devlet işsizlik sigortası fonlarına ödeme yapmayı reddetmesi üzerine mahkemelik oldu. Çok ciddi gelir kayıplarına ulaşan şirket, zararlarını ve harcadığı tüm harcamaları azaltmak için, iş ortaklarına ve çalışanlarına yaptığı ödemeleri kısmak istiyor ve bundan dolayı işçi çıkarmaya gidecek ve iş ortaklarıyla da çeşitli sıkıntılar yaşayacak gibi gözüküyor.
CEO Dara Khosrowshai, gelir 2020 boyunca mevcut seviyelerde kalsa bile şirketin 4 milyar dolar nakit zararla yılı kapatacağını söyledi. İçeriden gelen bilgilerin de belirttiği gibi, Uber Mart ayı ortasında elinde 8 milyar dolar nakit olduğunu bildirdi. Olası kayıpları da dikkate alırsak ve kaba bir tahmin yaparsak, 5.000 çalışanın işten çıkarılması; şirketin yaklaşık 1 milyar dolar veya ortalama 200.000 dolar tasarruf sağlayacağı yönünde. Uber büyük kesintilerin yaşanacağını inkar etmedi ve tüm seçeneklerin masanın üstünde olduğunu kabül etti.
İçeriden bilgi veren Uber sözcüsü, “Beklediğiniz gibi şirket bu krizin diğer tarafına her zamankinden daha güçlü bir konumda ulaşmamızı sağlamak için mümkün olan her senaryoya bakıyor.” diye belirtti. Son zamanlarda, Uber ve AirBnB gibi internet üzerinden hizmet veren şirketler çok zor durumda ve bu zor durumun da önümüzdeki yıla kadar devam edeceği düşünülüyor.