Gorillas, talebe dayalı market siparişlerinizi 10 dakikada kapıya getirmeyi hedefliyor. Girişim bu iş planıyla Berlin’de 44 milyon $ Seri A yatırımı aldı. Bu modeli Türkiye’de ilk Getir girişimi yapmıştı ve çok da başarılı oldu. Taklit mi bilinmez ama Gorillas’ın Getir’den esinlendiği de sanki bir gerçek gibi ortada duruyor. O zaman bravo Getir, çok iyi bir modeli tüm dünyanın kullanımı için geliştirdi ve bu konuda da ülkemizde çok başarılı olmuş durumda. Getir önümüzdeki yıllarda da oldukça önemli işler yapacaktır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Gorillas’ın Getir’e benzer bir iş modeli var. Gorillas, kendi fulfillment yani depolama merkezini kurdu ve bu merkezden siparişleri Berlin’de 10 dk’da teslim etme hedefiyle işe başladı. Son ana kadar saklanan ve Avrupa’lı yatırımcılarla yapılan görüşmeler olumlu sonuç verdi ve Coatue’s Daniel Senft ve Bennett Siegel girişime yatırım yaparak girişimin büyümesinde yer alacak ve Gorillas’ın yönetim kurulunda da yer alacak.
Gorillas’ı daha önce Atlantic Food Labs 1.2 € milyon miktarında desteklemişti. Girişim, Türk girişimci Kağan Sümer ve Jörg Kattner tarafından Mayıs’ta kuruldu. Girişim şimdilik Berlin ve Köln’de hizmet verecek ve ilerleyen dönemlerde; Almanya’nın diğer şehirlerine de yayılabilir. Girişimin en önemli iş modeli, market alışverişini 10 dk’da ayağınıza getirecek. Girişimi kuran ortaklardan bir tanesi Türk girişimci olunca, bu modelin yukarıda bahsettiğimiz getir modeline benzemesi de aslında rastlantı değil:) esinlenme mutlaka var.
Gorillas’ın en önemli iş modeli 10 dk’da kendi deposundan market ürünlerini evlere hızlı bir şekilde teslim etmek. Girişim, gelecekte marketlerin ve diğer market ürünü satan firmaların çeşit bulma anlamında zorluk yaşayacağını düşünüyor ve ayrıca insanların da artık evlerinden alışveriş yapma eğiliminde olduğunu düşünüyorlar. Girişimin benzerleri goPuff Amerika, Weezy ve Dija ise Avrupa’da. Dija’nın kurucusu, eski bir Delivery Hero yöneticisi. Benzer girişimler Avrupa’da hızla çoğalıyor ve Türkiye’de de bu girişimlerden çokça var.
Girişimin iş modeli hakkında CEO Kağan Sümer şu şekilde açıklamada bulunuyor: bu, taze ürünlerin bile daha uzun son kullanma tarihlerinde işlem gördüğü uzun raf ömürlü ürünlere ve haftalık toplu mağazaya iyi hizmet veren bir modeli vurguluyor, ancak diğer iki kullanım durumunun zararına: “acil” alışveriş, örneğin önemli bir malzemeyi kaçırdığınızda veya şu anda tüketmeyi tercih ettiğiniz şeye bağlı olarak buzdolabınızı hızla yenilediğinizde. “En büyük sorun, toplu alımların süper sunulması. Bununla kastettiğim şudur: Süpermarket altyapısının tamamı toplu alımlar etrafında şekilleniyor ”diyor Sümer, bunun pazarın üçte birinin yetersiz hizmet verdiğini savunarak. “Penne var ama Arrabiata yok; şimdi ihtiyacınız olan sosu nasıl elde edersiniz? Hiçbir yolu yok.
“Bu yüzden kendimize sorduk, bir şirket açılırsa ve insanlara ihtiyaç duydukları zaman ihtiyaç duydukları şeyi sunarsa ne olur? Hipotezimiz, insanların bunu takdir edeceği ve bakkaliye ile etkileşimlerini talep üzerine daha fazla satın almaya kaydıracağı şeklindeydi ”.
“Senden daha hızlı” yazan bir sloganla ve sadece 1,80 € ‘luk bir teslimat ücreti ile, Gorillas (ve pazardaki diğerleri) ile ilgili bir soru işareti, birim ekonomisinin özellikle geniş ölçekte birikip birikemeyeceğidir. gerçekten fiyatları önemli ölçüde yükseltmiyor. Sümer, “Satın alma ilişkilerimiz sayesinde, perakende fiyatlarından satış yapmamızı sağlayan sağlıklı marjlarımız var” diyor ve geri çekiliyor. “Sağlam sepet boyutlarını ve tedarik marjlarını hesaba katarak uzun vadeli sürdürülebilir bir iş inşa edebiliyoruz”. Ortalama teslimat süresinin 10 dakika olduğunu söylüyor. “Merkezi olarak konumlandırılmış tedarik merkezleri ağımız aracılığıyla, müşterilere küçük bir teslimat yarıçapında hizmet verebiliyoruz. Nihayetinde teslimat sürelerinde tam şeffaflıkla verimli ve hızlı bir hizmet sunmaya çalışıyoruz, ”diye ekliyor Gorillas CEO’su.
Gorillas, bundan sonraki açılımını Amsterdam’a yapmayı planlıyor ve bu atılım için de yine bir yatırım turuna çıkmayı düşünüyor. Girişim 2021’in 2. çeyreğinde Almanya’da 15 şehirde ve Avrupa çapında 60 depo kurarak faaliyetlerini artırmayı hedefliyor. Girişime başarılar dileriz ve yönetiminde ve kurucusu bir Türk olmasından dolayı da gerçekten çok sevindik. Başarılar Kağan Sümer.