Mobil App Uygulama Ekonomisi Önümüzdeki Çağa Damgasını Vuracak

Mobil App Uygulama Ekonomisi Önümüzdeki Çağa Damgasını Vuracak ve neredeyse tüm süreçleri mobil app uygulamalarından yöneteceğiz. Neden mi? Nedeni çok basit aslında. Mobil uygulamalar hayatımıza ilk olarak, akıllı telefonların özelliklerini kullandığımız uygulamalar olarak girdi. Sonrasında ise WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarıyla tanıştık. Akıllı telefonların işlemcilerinin gelişmesiyle birlikte de mobil uygumalar oldukça güçlendi ve günümüzde çok önemli işleri mobil uygulamalardan yürütüyoruz.

Öncelikle mobil app uygulamalar bu güne nasıl geldi, bu konuda kısa bir şekilde size açıklamak istiyoruz. Mobil uygulamaların gelişmesi için en büyük çabayı Apple yaptı diyebiliriz. Bildiğiniz gibi mobil uygulamalar, günümüzde akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullanılıyor. Kullandığımız masaüstü bilgisayarlarda ve dizüstü bilgisayarlarda çok efektif mobil uygulamaları kullanamıyoruz; fakat bu konuda Apple’ın bir atılımı var ve çok yakında MacBook’larda ve tüm iOS ve MacOS işletim sistemlerinde, akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullandığımız gibi mobil uygulamaları kullanabileceğiz.

Peki bilgisayar sistemlerinde nasıl mobil uygulamaları kullanacağız. Bu durum tamamen işletim sistemiyle ilgili, Windows işletim sistemi app tarzı uygulamaların çalıştırılmasına şu an için çok uygun değil; fakat bu konuda en önemli atılımı Apple yapıyor. Özellikle ARM işlemcilerin iPhone’larda ve sonra da iPad’lerde kullanılmasıyla ve bu işlemcilerin günümüzde oldukça gelişmesiyle birlikte App sektörü de paralel olarak çok gelişti ve ilerledi. ARM işlemciler öyle bir noktaya geldi ki, günümüzde A14 Bionic bir akıllı telefon işlemcisi, en üst seviye kullanıcı bilgisayar işlemcisini testlerde geçebiliyor!

ARM işlemciler nasıl gelişti kısaca bundan da bahsedelim. Mobil telefonların ekranlarını renklenmesi ve telefonlarda farklı işlemler yapılmasından dolayı, akıllı telefonların işlemcileri ve işletim sistemleri üzerine çalışmalar yoğunlaştı ve en önemli atılımı ARM sistemi üzerine çalışan firmalar yaptı. Apple bu konunun üzerine düştü ve ARM’ye yatırım yaparak; hatta daha sonrasında ARM işletim sistemini üreten şirketi satın alarak, bu işletim sistemine yatırım yaparak gelişmesini sağladı. Günümüzde ARM işletim sistemleri, tüm iPhone ve iPad’lere güç veriyor.

ARM işletim sistemleriyle güçlenen akıllı telefonlar ve güçlü grafik işlemcileriyle birlikte akıllı telefonlar oldukça güçlendi ve sonrasında ise bu sistemler için oyun ve kullanıcılar için verimliliği artıran uygulamalar hazırlanmaya başlandı ve bu uygulamalar App Store aracılığıyla kullanıcılarla buluştu. Günümüzde mobil uygulama ekonomisi çok büyük rakamlara ulaştı ve gelecekte de en büyük ekonomi olma yolunda ilerliyor ve şirketler, kesinlikle gelecekte mobil uygulama sektörüne yatırım yapması ve işlerini geliştirmesi gerekiyor.

Son yapılan açıklamalarla birlikte App uygulama endüstrisi 2019 yılında; 204 milyar yükleme ve 120 milyar $ gibi dünya çapında harcama rakamlarına ulaştı. Bu rakamlara, 3. parti uygulama mağazaları dahil edilmiyor ve bildiğiniz gibi Çin’lilerin yaptığı 3. parti uygulama mağazaları mevcut. 2020 yılında bu rakamların 130 milyar indirmenin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor ve iOS – Android platformlarında ek 112 milyar dolar harcama yapılacağı öngörülüyor.

Kullanıcılar, uygulamalarda günlük ortalama 4 saate yakın zaman harcıyor ve akıllı telefonlar kullanıcıların neredeyse birçok işi yaptığı araçlar haline geldi ve bundan dolayı da akıllı telefon ve uygulama ekonomisi oldukça önemli bir hale geldi. Covid-19’dan dolayı da, kullanım süreleri ve indirme rakamları çok hızlandı. Tam hızlanmayı tahmin edememekle birlikte, sektör ortalama %25 büyüdü ve bu oldukça önemli bir büyüme rakamı.

App sektörü çok önemli bir sektör ve başlıca uygulama girişimleri yaklaşık 600 milyar dolar civarında bir değerlemeye ulaştı. Gelecekte de bizim tahmin edemediğimiz ödeme sistemleri, teslimat, verimlilik ve proje yönetimi gibi alanlarda uygulamalar ve girişimler ortaya çıkacak ve bu girişimler çok güçlü hale gelecek. Şirketlerin, gelecek planlarını uygulamalar üzerine yapması gerekiyor. Uygulama alanında oyun ve verimlilik gibi alanlarda girişimler kurarak bu ekonomiye girebilir ve bu pazardan pay alabilirsiniz.

Resim Apple Store

Yazı Verimaker Digital Growth tarafından oluşturulmuştur ve tüm hakları saklıdır.

Mail Listesine Üye Ol

Önemli Duyuru: Siteye Üye Olduğunuzda Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarını inceledim ve kabul ediyorum.

Mail Listesine Üye Ol

Önemli Duyuru: Siteye Üye Olduğunuzda Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarını inceledim ve kabul ediyorum.

spot_imgspot_img

İlgili Yazılar

Apple iPhone 14 pro ve yeni ürünleri düzenlediği etkinlikte tanıttı

Apple geçtiğimiz gün yeni ürünlerini tanıtmak için önemli bir etkinlik düzenledi ve iPhone 14, ‌iPhone 14‌ Plus, iPhone 14 Pro ve ‌iPhone 14 Pro‌ Max'i tanıtarak yıllık iPhone merkezli etkinliğini düzenledi. Apple ayrıca Apple Watch SE, Apple Watch Ultra ve AirPods Pro 2'nin yenilenmiş bir versiyonu olan yeni Apple Watch Series 8 modellerini de bu etkinlikte tanıttı. Apple'ın en önemli ürünü bize göre Apple Watch Ultraydı.

Apple geliştiriciler konferansı WWDC 2022 hakkında bilmeniz gereken her şey

Apple geliştiriciler konferansı WWDC 2022 hakkında bilmeniz gereken her şey

Elon Musk Twitter’ı satın aldı; ama, Twitter’da ‘Sahte Haber’ Kurbanı Oldu:))

Twitter, Bay Musk'ın şirketin hisselerini satın aldığı ortaya çıkmadan önce hisse fiyatına göre yüzde 38'lik bir prim olan 54,20 dolardan devralmayı kabul etti.

Elon Musk Twitter’ı Satın Alabilecek mi? Haftanın gündemi

Bu hafta en çok konuşulan konu Elon Musk'ın Twitter'ı alması için yaptığı hamleydi ve gündemi aslında bu konu belirledi. Teknoloji sektörü oldukça önemli işlere imza atıyor ve bu hafta yapay zekayla ilgili çalışmalar öne çıktı. Mobil işletim sistemi, mobil uygulamaları ve AI ile ilgili tüm haberleri size haftalık olarak özet geçeceğiz.

Amazon, ABD ve İngiltere’de 68 fiziksel perakende satış noktasını ve Amazon Books mağazalarını kapatacak

Amazon aslında bir e-ticaret şirketi; fakat şirket fiziksel mağazalara da yatırım yaptı ve bu iş modelini büyütmeye çalıştı. Fakat şirketin bu noktada çok ciddi rakipleri var.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

Please enter your name here