Dijital Dönüşüm ve Cloud Computing Bulut Bilişim Nedir? Dijital dönüşümle birlikte en çok duyduğumuz kavramda cloud computing bulut bilişim. Peki nedir bu bulut bilişim. İngilizce Cloud ( bulut ) computing işlem yapma ya da bilişim olarak kullanabiliriz. Aslında teknoloji batı tabanlı olduğu için biz bu bilişim terimine cloud computing diyoruz. Türkçe ismi de bulut bilişim ve bulut hizmetleri diyerek de özetliyoruz. Bulut bilişim ve bulut hizmetler nedir detaylı aşağıda sizin için açıkladık.
Dijital Dönüşüm ve Cloud Computing Bulut Bilişim Nedir?
Dijital Dönüşüm ve Cloud Computing Bulut Bilişim Nedir? Dijital dönüşüm bütün dijital süreçlerin en tepesinde yer alır. Dijital dönüşüm dediğimizde aslında bulut bilişim ya da bulut hizmetler gibi kavramlar dijital dönüşümün altında yer alır. Dijital dönüşüm sürecinde teknolojik gelişmelerin ve süreçlerin tamamı dijital dönüşümün sürecidir, bundan dolayı dijital dönüşümü her zaman çatının en üstü olarak düşünebilirsiniz.
Dijital Dönüşüm Nedir? Konusuyla ilgili aşağıdaki linkten detaylı bilgi alabilirsiniz.
Cloud Computing / Bulut Bilişim Nedir?
Bu soru aslında gelecek için en önemli sorulardan bir tanesidir. En yalın ve anlaşılır şekilde açıklamak gerekirse; Bulut bilişim bilgi teknoloji hizmetlerinin tamamının bulut ortamında sağlanması hizmetidir. Yani işlemci, yazılım, server, iş zekası, istatiksel ve matematiksel analizler, sunucu ve depolama hizmetleri, süper bilgisayarlarla hesaplama hizmetleri, ağ ve yazılım hizmetleri ve güvenlik hizmetleri gibi bilişim teknolojilerinin ihtiyaç duyduğu tüm hizmetlerin internet ortamında yani bulut ortamlarda verilmesi hizmetidir.
Bulut Bilişim veya Bulut Hizmetler Neden Önemlidir?
Bulut hizmetler firmalar için çok önemlidir ve bu hizmetlerin önemli hale gelmesinin nedeni sağladığı avantajlardır. Bulut hizmetler verimli, hızlı, performanslı, güvenli, uygun maliyetli ve küresel ölçekte her noktadan ulaşılabilir olması gibi nedenlerden dolayı çok önemlidir. Bulut hizmetleri kullanarak uluslararası ölçekte, dünyanın her yerinden müşterilerinize ya da ürünlerinizi ve servislerinizi kullanan firmalara ulaşabilirsiniz.
Bulut Hizmetlerin Çeşitleri Nelerdir?
Genel Bulut Hizmetleri
Bulut hizmetler de kendi içinde türlere ayrılmıştır ya da belirli alanlarda sıralanmıştır. Genel bulut, özel bulut ve hibrit bulut olarak üç türe ayrılmıştır. Genel bulut bütün hizmetlerin depolandığı ve herkese açık bulut hizmetidir. Genel bulut ortamlarını üçüncü taraf bulut hizmeti sağlayan firmalar yönetir ve bu hizmeti müşterilerine sunar. Bu hizmetler internet üzerinden sunulur ve bulut hizmeti kullananlar da bu hizmeti internet üzerinden kullanır.
Özel Bulut Hizmetleri
Özel bulut hizmetleri dışarıya kapalı bulut hizmetleridir. Şirketler çok özel bilgilerini kendi içlerinde tutmak için şirket içinde veri merkezleri kurabilir ve bu veri merkezlerinde bulut hizmetlerini kullanabilirler. Şirketler özel bulut hizmetini internet üzerinden bulut hizmeti sağlayan üçüncü taraf firmalardan da kullanabilir ve kendi sistemlerini bu bulut üzerinden şifreleyebilir ve dışarıya kapatabilirler.
Hibrit Bulut Hizmetleri
Hibrit bulut hizmetleri genel ve özel bulut hizmetlerinin karışımından oluşmuş bir yapıya sahiptir. Genel ve özel bulutta yer alan veriler ya da bilgiler istenildiği takdirde yer değiştirebilir ve genel buluttan özel buluta; özel buluttan genel buluta taşınabilir. Bu şekilde güvenli olmasını istediğiniz bilgileri genel buluttan özel buluta taşıyarak güvenli hale getirirsiniz ve diğer bilgileri de genel bulutta tutarak süreçlerinize devam edersiniz.
Bulut Hizmet Türleri
Bulut hizmet türleri genel olarak dört farklı kategoriden oluşur. IaaS yani hizmet olarak bulut hizmetleri altyapısı, Paas bulut hizmetleri platform olarak hizmet ve SaaS fiziksel bir sunucu olmadan hizmet ve yazılım hizmetleri, bir de sunucusuz olarak bulut hizmetleri olarak dört farklı kategoriye ayrılmıştır. Sunucu ve sanal makineleri kullandığınız ve depolama hizmeti aldığınız sunucular genelde IaaS sunucu türüne girer. PaaS kavramı ise bulut hizmetlerde yer alan web tabanlı yazılımlar veya uygulamalarla ilgilidir, sunucusuz olarak kurulan ve kullanılan bu yazılımların teknik bakımı cloud altyapısıyla sağlanır. SaaS ise hizme olarak bulut uygulamaları anlamına gelen bir kavramdan türetilmiştir. Açılımı Software As A Service yani hizmet olarak yazılımdır. Uber gibi uygulamalar bu altyapılarda çalışır. Ya da web tabanlı kullandığınız yazılımlara da bu örneği verebiliriz.
Bulut Hizmetlerin Geleceği ve Özet
Bulut hizmetler aslında geleceğin teknolojisidir ve gelecekte bütün işlemler ve barındırmalar bulut hizmetler üzerinde yer alacaktır. İnternet tabanlı bütün hizmetler tamamen bulut servislere taşınacak ve gelecekte tüm işlemler bulut servisler tarafından sağlanacaktır. Ayrıca işlemci gerektiren bütün hizmetler de bulut bilişimle yapılacak ve yapay zeka süreçleri, derin öğrenme gibi bütün faaliyetler de süper işlemcilerle bulut üzerinden sağlanacaktır. Bu hizmetler aslında şu anda bulut servisler tarafından sağlanıyor; fakat henüz çok yaygınlaşmadığı için gelecekte böyle olacak diyoruz. Yoksa bütün hizmetler şu anda verilmeye başlandı.
Bilişim Danışmanlığı ve Bulut Hizmetler Konusunda bizden bilgi alabilirsiniz.