Hangi E-Ticaret Yazılımı Altyapısını Seçmelisiniz? Bu soru gerçekten birçok firma için çok önemli bir konudur. E-ticaret yazılımınızı seçerken çok detaylı bir araştırma yapmanız ve doğru e-ticaret yazılımına karar vermeniz gerekiyor. Peki değerlendirmeyi neye göre yapacaksınız, bu konularda size destek vereceğiz.
Hangi E-Ticaret Yazılımı Altyapısını Seçmelisiniz?
Bu çok önemli bir soru. Bir karar vereceksiniz ve bu karar sizinle en az bir yıl devam edecek. Bunun anlamı şu, hazır e-ticaret yazılımlarından bir tanesini seçtiniz ve bu e-ticaret yazılımıyla bir yıl boyunca yaşamak zorundasınız. Eğer bu yazılım başınızı ağrıtmaya başlarsa kurtulmanız çok zor olacaktır; çünkü büyük ihtimalle bir sözleşme yapılacak ve siz artık bu anlaşmadan geri dönemeyeceksiniz.
Peki Hangisini Seçmeliyim Der Gibisiniz.
Evet hangi e-ticaret yazılımına nasıl karar vereceksiniz. Çok basit, önce iyi araştıracaksınız ve kendi ihtiyaçlarınızı belirleyerek bu araştırmayı yapacaksınız. Hangi yazılımın özellikleri size uyuyor ve hangi ek hizmetleri size sağlıyor, bu çok çok önemli. Ayrıca sözleşme aşamasında bu özellikleri sözleşmeye yazın ve karşı tarafa da bu yazdıklarınızı mail ile yazılı bildirin.
Hazır E-Ticaret Yazılımı Mı; Yoksa Kendi E-Ticaret Yazılımımızı Mı Yaptıralım?
Asla. Kendi e-ticaret yazılımınızı yaptırmanız için kenarda köşede 1 milyon dolar hazır paranız olmalı ve birkaç yazılımcı çalıştırmanız gerekiyor. Ve bu yazılımı sürekli güncellemeniz gerekiyor. Ayrıca sürekli maliyetlere ve bakım masraflarına katlanmanız ve bu yazılımı güncellemek için sürekli yatırım yapmanız gerekiyor. Eğer böyle bir yatırım gücünüz varsa kendi e-ticaret yazılımınızı kurabilirsiniz. Ama açıkçası Richy Rich olmanız gerekiyor:)
Peki E-Ticaret Yazılımına Para Ödüyoruz Her Yıl Ödemesek Derseniz:) Yani Bir Kere Ödeyelim, Kurtulalım, Duyar Gibiyim:)
Hayır arkadaşlar o iş işte öyle olmuyor. Yani yıllık para ödemeyelim, kurtulalım diye bir durum söz konusu değil. Neden mi? Nedeni çok basit aslında ama siz bilmiyorsunuz ve şimdi öğreneceksiniz. Herhangi bir websitesi kurmanız gerektiğinde bir hostinge ihtiyacınız olacak ve hostinglerin aylık bir maliyeti var. Buna ek olarak eğer bir e-ticaret yazılımı kurmak istiyorsanız bir kere hızlı çalışan bir e-ticaret hosting olmak zorunda, yani cloud hosting olmak zorunda.
Bunun Yanında Ek Neler Var, Maliyetlerden Söz Et?
Bunun yanına SSL sertifikası almanız gerekiyor. Bir SSL sertifikası nereden baksanız yıllık 600-700 tl civarı en az. E-ticaret yazılımı kurmak için ayda en az 500 TL – 1.000 TL arasında bir maliyetiniz olacak. İyi bir E-ticaret hostingine yılda 6.000 TL para ödemeniz gerekecek. Yok artık diyorsanız araştırın, iyi bir hosting 110 € civarında. 100 TL’lik bir hostingle e-ticaret yapacaksanız zaten bu işe hiç bulaşmayın:)
Toplam Maliyetlerimiz Ne Oldu
Şimdi toplamını hesaplayalım. 6.000 TL hosting, 700 TL SSL ve 100 TL domain dersek. En az 6800 tl maliyetiniz oldu. Peki ortada e-ticaret sitesi var mı? Hayır yok. Peki bu açık kaynak yazılımları kime kurdurtacaksınız? Kendiniz yazılımcı değilseniz çok zor. Bir sıkıntı çıktığında nasıl müdahale edebileceksiniz. Diyelim ki Magento kurdunuz, bu açık kaynak e-ticaret yazılımının çalışacağı hostingin aylık masrafı 1.000 tl ve her eklentinin bir ücreti var. Ödeme sistemleri nasıl olacak?
Özetlersek
Yukarıdaki maliyetleri dikkate alırsak kendi e-ticaret sitenizi kurmak başlangıçta size ilk yıl için 20.000 tl bir maliyet yaratacak. 2. yıl ise 10.000 tl gibi bir maliyetiniz olacak. Hazır e-ticaret yazılımı kurdurursanız size yıllık 4.000-5.000 tl bir maliyeti olacak. O yüzden sizin işinizi görecek bir yazılımı bu fiyatlara kurdurarak güzel bir maliyet tasarrufu yapabilirsiniz.
Hangisini E-Ticaret Yazılımını Seçmeliyiz.
Pazarda T-Soft, Ticimax, Ideasoft gibi yazılımlar mevcut. Bu yazılımların hepsi çok başarılı ve işinizi görecek yazılımlar. Ben Ideasoft, T-Soft ve Ticimax yazılımlarını kullandım ve genel anlamda hepsinden memnunun. T-Soft ve Ticimax’da aslında biraz daha pazarda öne çıkıyor ve ikisi de güzel ve bu yazılımların demolarını deneyebilirsiniz. Bence siz de bu yazılımlardan bir tanesini seçerek ilerleyebilirsiniz. Detaylı bilgi almak isterseniz [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
E-Ticaret altyapısı kurma ve stratejiler konusunda danışmanlık için bize her zaman ulaşabilirsiniz. [email protected]