Signal ve Telegram Çin’de de büyümeye devam ediyor

Whatsapp’ın gizlilik politikalarıyla ilgili yaşanan gelişmeler, insanların bu platforma alternatif bir arayışa girmesine neden oldu. Tüm dünyada milyonlarca kullanıcıyı Signal ve Telegram’a geçmeye başladı,Bu tepkiler Türkiye’de olduğu kadar tüm dünyada başladı ve özellikle WeChat kullanan Çinliler de güvenlik kaygılarıyla platform değiştirmeye başladı. Hükümetin çevrimiçi iletişimde sıkı bir kontrolü olduğu Çin’de diğer platformlarda artışlar görünüyor. WhatsApp’ın kullanıcılara verilerini ana Facebook ile paylaştığını hatırlatan uyarının ardından, insanlar alternatif platformlara kaçmaya başladı.

Elon Musk’un yaptığı duyurunun ardından, insanlar Signal’i yüklemeye başladı. Elon Musk’ın 40 milyon takipçisi var ve bu tweet oldukça ses getirdi. Telegram ve Signal’in Çin’deki büyümesi çok fazla değil; fakat gelecekte daha da artacak gibi gözüküyor. WeChat alternatiflerinin Çin’de hala çeşitli kapasitelerin var olduğunu hatırlatıyor. Araştırma firmalarına göre Sensor Çin’de % 500 gösterdi. Telegram, ise % 6 artışla 17.000 indirme gerçekleştirdi. WhatsApp’ın büyümesi her iki dönemde de 10.000 indirme olarak gerçekleşti.

Telegram, Signal ve WhatsApp’ın Çin’de erişilebilir olması bazı insanları şaşırtabilir. Ancak Çin’in sansür kararları keyfi ve tutarsız olabiliyor. Android için durum daha karmaşık. Google hizmetleri Çin’de büyük ölçüde engelleniyor ve Android kullanıcıları, Tencent ve Baidu gibi yerel şirketler tarafından işletilen Android uygulama mağazalarına dönüyor. Bu üçüncü taraf Android mağazalarında ne Telegram ne de Signal mevcut, ancak sanal özel ağ (VPN) gibi Çin’in Büyük Güvenlik Duvarını atlatabilen kullanıcılar Google Play’e erişebilir ve şifreli mesajlaşma programlarını yükleyebilir.

Bir sonraki zorluk aslında bu uygulamaları kullanmak. Başlıca sohbet uygulamalarının tümü Pekin’in sansür cihazından biraz farklı muamele görüyor. Signal gibi bazıları VPN’e ihtiyaç duymadan mükemmel şekilde çalışıyor. Kullanıcılar, WhatsApp’ı VPN aracılığıyla kullanıyor. Facebook VPN olmadan çalışmaz. Çin’de yasal olarak faaliyet gösterebilmek için, şirketler verilerini Çin’de depolamalı ve 2017’de yürürlüğe giren bir siber güvenlik yasasına göre güvenlik nokta kontrolleri için yetkililere bilgi sunmalıdır. Apple, örneğin, verileri depolamak için yerel bir bulut sağlayıcısıyla ortaklık kurmalı.

Son yıllarda Amerikan devi, Çinli kullanıcıların VPN sağlayıcıları, RSS besleme okuyucuları ve podcast uygulamaları gibi filtrelenmemiş bilgilere erişimini sağlayan hizmetleri yayınlayarak Çin’deki uygulama baskısını artırdı. Apple ayrıca yıllarca süren bir gecikmenin ardından son çeyreklerde on binlerce lisanssız oyunu tasfiye etti. Apple’ın, yetkililerin sansürlenmesini isteyeceğine inandıkları önceden sansürleyen uygulamalarla ilgili bir geçmişi var. Apple, kendi inisiyatifiyle veya yetkililerden gelen bir talebe doğrudan yanıt olarak Çin’de Signal’i kaldırmaya karar verirse, Çin’deki Apple müşterilerine güvenli mesajlaşma seçenekleri kalmayabilir.

Image Credit: Telegram

Mail Listesine Üye Ol

Önemli Duyuru: Siteye Üye Olduğunuzda Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarını inceledim ve kabul ediyorum.

Mail Listesine Üye Ol

Önemli Duyuru: Siteye Üye Olduğunuzda Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarını inceledim ve kabul ediyorum.

spot_imgspot_img

İlgili Yazılar

Apple iPhone 14 pro ve yeni ürünleri düzenlediği etkinlikte tanıttı

Apple geçtiğimiz gün yeni ürünlerini tanıtmak için önemli bir etkinlik düzenledi ve iPhone 14, ‌iPhone 14‌ Plus, iPhone 14 Pro ve ‌iPhone 14 Pro‌ Max'i tanıtarak yıllık iPhone merkezli etkinliğini düzenledi. Apple ayrıca Apple Watch SE, Apple Watch Ultra ve AirPods Pro 2'nin yenilenmiş bir versiyonu olan yeni Apple Watch Series 8 modellerini de bu etkinlikte tanıttı. Apple'ın en önemli ürünü bize göre Apple Watch Ultraydı.

Apple geliştiriciler konferansı WWDC 2022 hakkında bilmeniz gereken her şey

Apple geliştiriciler konferansı WWDC 2022 hakkında bilmeniz gereken her şey

Elon Musk Twitter’ı satın aldı; ama, Twitter’da ‘Sahte Haber’ Kurbanı Oldu:))

Twitter, Bay Musk'ın şirketin hisselerini satın aldığı ortaya çıkmadan önce hisse fiyatına göre yüzde 38'lik bir prim olan 54,20 dolardan devralmayı kabul etti.

Elon Musk Twitter’ı Satın Alabilecek mi? Haftanın gündemi

Bu hafta en çok konuşulan konu Elon Musk'ın Twitter'ı alması için yaptığı hamleydi ve gündemi aslında bu konu belirledi. Teknoloji sektörü oldukça önemli işlere imza atıyor ve bu hafta yapay zekayla ilgili çalışmalar öne çıktı. Mobil işletim sistemi, mobil uygulamaları ve AI ile ilgili tüm haberleri size haftalık olarak özet geçeceğiz.

Amazon, ABD ve İngiltere’de 68 fiziksel perakende satış noktasını ve Amazon Books mağazalarını kapatacak

Amazon aslında bir e-ticaret şirketi; fakat şirket fiziksel mağazalara da yatırım yaptı ve bu iş modelini büyütmeye çalıştı. Fakat şirketin bu noktada çok ciddi rakipleri var.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

Please enter your name here