Facebook, sosyal medyanın bir şehre dönüşmesini sağlana bir girişim ve tüm dünyada 2 milyar kullanıcıya sahip. Şirket, daha önce Instagram’ı ve mesajlaşma uygulaması Whatsapp’ı satın alarak oldukça başarılı işlere imza attı. İnsanlar, daha önce Facebook’un batacağını beklerken, şirket inovasyonla büyümeye devam etti ve çok ciddi stratejik adımlar atarak varlığını sürdürebildi. Şirketle ilgili data abuse şikayetleri ve çeşitli davalar gelişse de, her sorunu aşarak büyümeye devam etti.
Facebook, pazartesi günü yaptığı açıklamayla, metaverse adını verdiği iş modelini geliştirmek için Avrupa Birliği genelinde 10.000 yeni iş yaratmayı planladığını duyurdu. Facebook’un kendi sözleriyle, “sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri kullanan birbirine bağlı sanal deneyimlerin yeni bir aşaması”. olarak adlandırılan Metaverse, dijital bir şehir olarak da değerlendirebiliriz.
Metaverse terimini ilk olarak yazar Neal Stephenson, 1992 romanı Snow Crash’de kullandı. Son zamanlarda, bu terim, oldukça fazla firma tarafından kullanıldı ve somut adımı Facebook atarak, oyun dünyasında sanal ve artırılmış gerçekliğe dönüşmek için yeni bir iş modeli kuracak.
Facebook’un metaverse versiyonu sadece Facebook olmayacak. Şirket, onu inşa etmek için diğer şirketlerle ortaklık kuracak ve “hiçbir şirketin meta veri deposuna sahip olmayacağını ve işletmeyeceğini” iddia ediyor. Facebook, bu adımıyla oyun dünyasına ve 3 boyutlu dünyaya adım atıyor ve dünyanın dijital ikizini bu projeyle oluşturacak diyebiliriz.
Şirket yaptığı bir basın açıklamasında, Avrupa’nın bu anlamda önemli bir yer olduğunu ve yeni girişimlerini burada kurmak istediklerini belirtti ve şu önemli açıklamayı yaptı, “AB’nin teknoloji şirketlerinin yatırım yapması için harika bir yer olmasını sağlayan bir dizi avantajı var. Avrupa öncelikle büyük bir tüketici pazarı, birinci sınıf üniversiteler ve en önemlisi en kaliteli yetenekler Avrupa’da var”. “Gelişmekte olan teknoloji yeteneğinin ötesinde, AB’nin internetin yeni kurallarını şekillendirmede de önemli bir rolü var. Avrupalı politika yapıcılar, ifade özgürlüğü, mahremiyet, şeffaflık ve bireylerin hakları gibi Avrupa değerlerini dünyaya yerleştirmeye yardımcı olma yolunda öncülük ediyor.”
Şirket, yukarıda yaptığı açıklamayla, Avrupa pazarının kendileri için ne kadar önemli bir pazar olduğunu vurguladı. Şirketin, uzaktan çalışmayla ilgili de hedefleri var ve Metaverse projesi bu alanda şirkete destek olacak gibi. Facebook kısa süre önce, çalışanların sanal bir ortamda toplantı yapmalarını sağlayan Horizon Workrooms adlı bir Oculus uygulamasını piyasaya sürdü ve bu uygulamayla hybrid çalışma modeli şirket için oldukça önemli hale geldi. Geçtiğimiz Temmuz ayında The Verge ile konuşan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse’i “mobil internetin halefi” olarak nitelendirdi. Şirketin metaverse fikrinin sadece VR ve AR’yi değil, aynı zamanda PC’leri, mobil cihazları ve oyun konsollarını da kapsadığını ve buna “birlikte olabileceğimiz senkronize bir ortam” adını verdiğini söyledi.
Image Credit: Facebook