Apple, geliştiricilerin diğer ödeme yöntemleri hakkında müşterilerle, App Store üzerinden iletişim kurmasına izin verecek

Apple, bugün yaptığı güncellemeyle App Store geliştiricilerin, uygulamalarının dışında bulunan diğer ödeme yöntemleri hakkında müşterileriyle iletişim kurmasına izin verdi. Bu uygulamayla ilgili olarak, yeni yayınlanan kılavuzda uygulamanın detayları açıklandı. Uygulamaların kullanıcıların, ad ve e-posta gibi müşteri bilgilerini isteyebileceğini, ancak isteğin kullanıcı için isteğe bağlı olması ve uygulamayı kullanmasını engellememesi gerektiğini açıklıyor. Yani Apple burada uygulama sağlayıcının izin almasını istiyor.

Yeni yayınlanan kılavuz, kullanıcıların yeni App Store özelliğini nasıl kullanabileceğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Bu durum aslında, hem kullanıcılar; hem de uygulama üreticileri için oldukça başarılı ve kullanıcılar istediği ödeme yöntemini seçerek, ödeme yapabilecek. Ayrıca, uygulama üreticisi de istediği ödeme yöntemi üzerinden ödeme alabilecek. Ağustos 2019 ayında Apple, bir grup ABD’li uygulama geliştiricisi tarafından Apple aleyhine açılan bir toplu davadan sonra, Apple uygulama üreticileriyle bir anlaşmaya varmak için masaya oturdu ve ortaya bu anlaşma çıktı.

Apple bu anlaşma için kendi sözleşmesinde, kullanıcı bilgilerini paylaşmayacağıyla ilgili bir maddeyi de sildi. Anlaşma birkaç maddeden oluşuyor ve iOS uygulamalarının dışında ödeme yöntemleriyle ilgili bilgileri paylaşmak için e-posta gibi iletişimleri kullanabileceğini netleştiriyor. Apple ayrıca, “Geliştiriciler, her zaman olduğu gibi, uygulamalarının veya App Store’ların dışında gerçekleşen herhangi bir satın alma işleminde Apple’a komisyon ödemeyecek dedi.

Müşterilerle iletişim kurmaya karşı kurallar tüm dünyanın dört bir yanındaki kanun yapıcılar, geliştiricilerin müşteri erişimi, pazarlama ve ödeme sistemleri seçimi açısından kendi işlerini nasıl yürütebileceklerini sınırlayarak Apple’ın bir tekel gibi davranıp davranmadığını belirlemek için çalışıyorlar. Apple’a bir dava da Epic Games tarafından açıldı ve dava şu anda temyiz aşamasında. Mahkemenin ortak kanaati, Apple’ın geliştiricilerin uygulamalarında kendi web sitelerine yönlendirme yapmasına izin vermesini gerektiriyordu; bu sayede müşteriler bu süreçte Apple’ın ödeme sistemlerini atlayarak hizmetleri veya abonelikleri için doğrudan ödeme yapabilecek.

Apple gibi şirketler, Apple Store ve buna benzer yerlerde kendi kurallarını uyguluyor ve firmalardan yani uygulama üreticilerinden ciddi bir komisyon alıyorlar. Daha küçük işletmeler, medyaya erişim sağlayan uygulamalar ve haber yayıncıları tarafından yürütülen uygulamalar gibi uygulamalar için %30 civarı komisyon oldukça yüksek ve Apple son düzenlemelerle, bu komisyon oranlarını yeniden belirledi ve ilk yıl %30 yerine ilk günden itibaren %15’e indirdi ve ikinci yılda %15’e düşürdü. Ayrıca belirli medya uygulamaları için komisyonları %10’a kadar düşürdü.

Tabi yukarıdaki komisyon oranları, her uygulama için geçerli değil ve bazı uygulama üreticileri de bu duruma isyan ettikleri için Apple’a dava açtılar ve kendi sitelerine gelen ve satın almak isteyen insanlara, komisyon ödemeden satış yapmak istediklerini belirttiler ve mahkeme kararlarıyla bu durum önümüzdeki aylarda netleşecek.

Image: Apple Store

Mail Listesine Üye Ol

Önemli Duyuru: Siteye Üye Olduğunuzda Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarını inceledim ve kabul ediyorum.

Mail Listesine Üye Ol

Önemli Duyuru: Siteye Üye Olduğunuzda Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarını inceledim ve kabul ediyorum.

spot_imgspot_img

İlgili Yazılar

Apple iPhone 14 pro ve yeni ürünleri düzenlediği etkinlikte tanıttı

Apple geçtiğimiz gün yeni ürünlerini tanıtmak için önemli bir etkinlik düzenledi ve iPhone 14, ‌iPhone 14‌ Plus, iPhone 14 Pro ve ‌iPhone 14 Pro‌ Max'i tanıtarak yıllık iPhone merkezli etkinliğini düzenledi. Apple ayrıca Apple Watch SE, Apple Watch Ultra ve AirPods Pro 2'nin yenilenmiş bir versiyonu olan yeni Apple Watch Series 8 modellerini de bu etkinlikte tanıttı. Apple'ın en önemli ürünü bize göre Apple Watch Ultraydı.

Apple geliştiriciler konferansı WWDC 2022 hakkında bilmeniz gereken her şey

Apple geliştiriciler konferansı WWDC 2022 hakkında bilmeniz gereken her şey

Elon Musk Twitter’ı satın aldı; ama, Twitter’da ‘Sahte Haber’ Kurbanı Oldu:))

Twitter, Bay Musk'ın şirketin hisselerini satın aldığı ortaya çıkmadan önce hisse fiyatına göre yüzde 38'lik bir prim olan 54,20 dolardan devralmayı kabul etti.

Elon Musk Twitter’ı Satın Alabilecek mi? Haftanın gündemi

Bu hafta en çok konuşulan konu Elon Musk'ın Twitter'ı alması için yaptığı hamleydi ve gündemi aslında bu konu belirledi. Teknoloji sektörü oldukça önemli işlere imza atıyor ve bu hafta yapay zekayla ilgili çalışmalar öne çıktı. Mobil işletim sistemi, mobil uygulamaları ve AI ile ilgili tüm haberleri size haftalık olarak özet geçeceğiz.

Amazon, ABD ve İngiltere’de 68 fiziksel perakende satış noktasını ve Amazon Books mağazalarını kapatacak

Amazon aslında bir e-ticaret şirketi; fakat şirket fiziksel mağazalara da yatırım yaptı ve bu iş modelini büyütmeye çalıştı. Fakat şirketin bu noktada çok ciddi rakipleri var.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

Please enter your name here