Samsung Electronics yarı iletken teknolojisini geliştirmek için çalışmalar yürütüyor ve bu çalışmaların sonucunda yeni yarı iletkenini üretmek için Teksas’ta fabrika kurmak için çalışmalara başladı. Firmanın hedefi, fabrikayı hızlı bir şekilde hayata geçirip gelişmiş, yeni bir yarı iletken yonga üretimi yapmak.
Şirket, tesisi kurmak için Teksas, Taylor’da bir yer seçtiğini duyurdu ve bu yatırım Samsung’un ABD’de yaptığı en büyük yatırımı olacak. Şirket, tahmini 17 milyar dolarlık yatırımın, yeni tesis tam olarak faaliyete geçtiğinde doğrudan yaklaşık 2.000 yeni iş ve binlerce ilgili iş yaratması bekleniyor.
Finansman, Samsung’un geçmişten bu yana ABD’deki toplam yatırımını 50 milyar doların üzerine çıkaracak. Samsung’un Austin’deki mevcut üretim tesisinden yaklaşık 16 mil uzaklıktaki Taylor tesisinin, Güney Kore, Pyeongtaek’teki en yeni üretim hattıyla birlikte Samsung’un küresel yarı iletken üretim kapasitesi için önemli bir konum olarak hizmet vermesi bekleniyor.
Dünya’da ciddi bir çip sıkıntısı var ve bundan dolayı otomobil üretimi ve bazı bilgisayar parçalarının üretilmesinde sıkıntı yaşanıyor. Şirketin kararı, yaşana tüm bu krizlerin ardından geldi. Yeni tesis, mobil, 5G, yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka (AI) gibi gelişmiş süreç teknolojilerine dayalı ürünler üretecek ve bu ürünlere duyulan ihtiyaçtan dolayı dünyada bir üretim sıkıntısı mevcut.
Şirket, gelişmiş yarı iletken üretimini daha erişilebilir hale getirerek ve yarı iletken ürünlere yönelik artan talebi karşılayarak küresel olarak müşterileri desteklemeye kararlı olduğunu söyledi. Samsung, 2024’ün ikinci yarısında üretime geçmeyi hedefleyerek, 2022’nin ilk çeyreğinde 5 milyon metrekareden fazla alana sahip Taylor sahasında inşaata başlayacak.
Potansiyel bir üretim tesisi için ABD’deki birden fazla yeri inceledikten sonra, Taylor’a yatırım yapma kararı, yerel yarı iletken ekosistemi, altyapı istikrarı, yerel hükümet desteği ve topluluk geliştirme fırsatları dahil olmak üzere birçok faktöre dayanıyordu. Basında çıkan haberlere göre, yeni çip fabrikası için Arizona, New York ve Güney Kore gibi diğer yerleri değerlendiren Samsung, daha iyi bir vergi politikası sunduğu için Teksas’ın Williamson İlçesini seçti.
Samsung ayrıca öğrencilerin gelecekteki kariyer becerilerini geliştirmelerine ve staj ve işe alım fırsatları sunmalarına yardımcı olmak için Taylor Bağımsız Okul Bölgesi için bir Samsung Beceri Merkezi oluşturmak için finansal desteğe de katkıda bulunacak. Dünyanın en büyük yarı iletken üreticilerinden biri olan Samsung, Ağustos ayında yaptığı açıklamada, küresel varlığını güçlendirmek için önümüzdeki üç yıl içinde yarı iletken, biyo, BT ve yeni nesil iletişim ağları sektörlerine 205 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planladığını söyledi.
Intel de yarı üretken üretimini artırmak için Arizona ve Japonya’ya yatırım yaparak bu konuda yaşanan tedarik sorunlarını çözmeyi planlıyor. Samsung ve Intel’in attığı bu adımlar oldukça önemli ve günümüzde yaşanan çip krizinin önümüzdeki yıllarda çözülebileceğini düşünüyoruz.
Image Credit: Samsung