Elizabeth Holmes, Therano girişiminin kurucusu ve CEO’su olarak, kendisine açılan 11 farklı davadan 4 tanesinden suçlu bulundu. Holmes, eski bir girişimci ve adına davalar açılmadan önce Theranos isimli girişimi kurdu ve yatırımcılara çeşitli vaatler vererek girişimi için para topladı. Holmes adına açılan ve 4 ay süren mahkeme sürecinden sonra ve görülen davalardan sonra; yatırımcıları dolandırmaktan suçlu bulundu.
Bu olay aslında Silikon Vadisinde ilk olma özelliği taşıyor ve mahkeme sürecinden sonra görülen ve karar verilen davanın ileride Silikon Vadisinde kalıcı etkileri olacak. Holmes, geçmişte en genç ve en zengin kadın milyarder olarak gösterilmişti ve bu anlamda tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Bu güzel ve masum kadın, yarattığı girişimlere yatırım topladı ve bu yatırımların toplam tutarı 10 milyar dolar civarlarında ve şirketin değeri de hemen hemen bu rakamlar. Şirketin CEO’su Holmes, iki kez elektronik dolandırıcılık yapmaktan ve dokuz kez elektronik dolandırıcılıktan yargılandı ve bu davaların 4’ünden suçlu bulundu.
Holmes, yatırımcıları dolandırmak için komplo kurmaktan ve DeVos ailesinden yatırımcıları, riskten korunma fonu yöneticisi Brian Grossman’ı ve eski emlak ve tröst avukatı Dan Mosely’yi dolandırmaktan suçlu bulundu. Hastaları dolandırmakla ilgili de hakkında suçlamalar olan Holmes, bu davadan suçlu bulunmadı. Yargıç Edward Davila, bu üç konuda bir yanlış yargılama olduğunu düşündüğünü belirti ve Savcı Jeffrey Schenk, Adalet Bakanlığı ile görüşeceğini ve yargılamanın bu görüşmelerden sonra devam edeceğini belirtti.
Holmes, Stanford mezunu bir girişimci ve okuldan ayrıldıktan sonra; 2003 yılında Theranos girişimini kurdu. Holmes, test sürecini hızlandırıp, tıpta devrim yapmak için yola çıktı ve geliştirdiği teknolojisi küçük bir kan parçasıyla onlarca test yapacak ve bu şekilde testler için düzinelerce kan almaya gerek kalmayacak ve bu da tıpta önemli bir devrim olacaktı. Fakat, tüm ürünleri fake olarak yapan ve bu sahne teknolojileri göstererek para toplayan Holmes, olay ortaya çıkınca hakkında davalar açılmaya başlandı.
Şirket, bu davalardan sonra 2018 yılında kapatıldı ve davalar görülmeye başlandı. Holmes ise kefaretle serbest bırakıldı ve davaları devam etti. Holmes, bu esnada evlendi ve ardından da bir çocuk yaptı ve hem pandemi, hem de çocuğunun doğumu nedeniyle davalar gecikmeli başladı. Davalar 11 hafta boyunca devam etti ve savcılık Holmes’un yatırımcıları bilerek dolandırdığı kanısıyla dava oluşturdu.
Holmes, ürün ve testlerin sonuçlarıyla oynayarak yatırımcıları yanlış yönlendirdi ve sonrasında ise birçok iş adamı ve yatırım fonunu yanlış yönlendirerek yatırım topladı. Tanıkların dinlenmesinden sonra Juri Holmes’un suçlu olduğuna karar verdi. Holmes, daha öncesinde Stanford’da okurken çeşitli tacizler yaşadığını ve okulu bundan dolayı bitiremediğini belirtti. Ayrıca, Holmes’un yatırımcılarla yaptığı ve kanıt olarak sunulan bazı ses kliplerini yeniden dinlenebilir. Müzakerelerin yedinci gününde jüri üçüncü notunu yargıca sunarak 11 dosyadan üçü hakkında oybirliğiyle karara varamadığını söyledi.
Duruşmalar 14 hafta ve 12 günlük juri görüşmeleriyle devam etti. Duruşmada verilen karar aslında, teknoloji firmalarının ve kurucularının geliştirdikleri teknolojiler konusunda yalan söylemeleri gerektiği ve yatırımcılara verilen yanlış bilgilerin dolandırıcılık olarak değerlendirileceği anlamına geliyor. Holmes, bu davadan ne ceza alacak henüz belli değil fakat çok ciddi bir tazminat ödeneceği ve ev hapsiyle yargılanması gibi seçenekler söz konusu. Yargılama önümüzdeki günlerde de devam edecek.
Image Credit: BBC