Twitter’da troller ve platformu kötüye kullananlar oldukça yaygın ve platformda en çok şikayet edilen konu ise insanların birbirlerine hakaret etmesi ve sahte hesaplarla bu saldırıların devam etmesi. Twitter’ı özellikle siyasi partilerin trolleri ele geçirmiş durumda ve bu durum da normal kullanıcıları çok rahatsız ediyor. Twitter, Güvenlik Modu adlı yeni bir özelliğini test ediyor ve bu tür trol oluşumların önüne geçmeye çalışıyor. Twitter, kötüye kullanıma karşı tasarlanan Güvenlik Modu adlı özelliğe erişimi genişletiyor. İlk olarak geçen Eylül ayında küçük bir test kullanıcısı grubuna tanıtılan Güvenlik Modu, bugün ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İrlanda ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere İngilizce konuşulan pazarlarda daha fazla kullanıcı için beta sürümüne başlayacak.
Şirket, bu adımla platformu daha iyi ve kaliteli kullanılmasını istiyor. Twitter, bu özelliği kullanıma sunmanın yanı sıra, Güvenlik Modu’nun kullanıcılara ne zaman etkinleştirmeleri gerekebileceğini de soracak. Twitter, herkesin kullandığı bir platform ve bundan dolayı hakaret ve kötüye kullanım gibi bir sürü sorun yaşıyor ve bu sorunların önüne geçmek için platformda geliştirmeler yapmaya çalışıyor. Şirket, geçmiş yıllardaki deneyimlerini de kullanarak bu sorunu çözmek için bir güncelleme yayınlandı. Hoş olmayan ve aşağılayıcı yanıtları fazladan bir tıklamanın arkasına otomatik olarak gizleyen özellikler barındıran yeni sistem; kullanıcıların tweetlerine kimlerin yanıt verebileceğini sınırlamalarına izin verecek ve istemediğiniz bir kullanıcıyı veya yorumu hızlı bir şekilde engeleyebileceksiniz.
Eğer kullanıcı, yaptığı rahatsızlığa devam ederse sistemden otomatik olarak bloke edilecek. Ancak Güvenlik Modu, bir savunma aracıdır ve sizin kontrol etmeniz gerekiyor. Sizin twitlerinize nefret dille yanıt veren veya hakaret edenler olunca ve bu mesajlar tekrarlayan yanıtlara dönüşüne, sistem otomatik olarak bu mesajları gönderen hesapları yedi gün boyunca bloke edecek. Güvenlik Modunun etkinleştirildiği süre boyunca, engellenen bu hesaplar asıl gönderenin Twitter hesabını takip edemeyecek ve hiçbir tweete yanıt veremeyecek, kullanıcının tweet’lerini ve yanıtlarını göremeyecek veya onlara direkt mesaj gönderemeyecek.
Twitter’ın algoritmaları, yanıtlarda kullanılan dili değerlendirerek ve tweet’in yazarı ile yanıtlayanlar arasındaki ilişkiyi inceleyerek hangi hesapların geçici olarak engelleneceğini belirleyecek. Güvenlik Modunun amacı, saldırı altındaki kullanıcılara, kendilerini taciz eden her hesabı manuel olarak engellemek zorunda kalmadan hızlı bir şekilde bir savunma sistemi kurmanın bir yolunu sunmak. Sistem aslında buradaki etkileşime bakacak ve eğer siz bir tweet’e cevap veriyorsanız ve orada bir benzer etkileşim varsa dokunmayacak; fakat hakaret ve şikayet varsa sistem otomatik olarak bu tweet’leri ve kullanıcıyı bloklayacak.
Twitter, özelliği kullanan ilk test kullanıcılarına bakarak, platformun biraz daha bu özelliği geliştirmesine ihtiyaç olduğunu belirledi ve Twitter, insanların bir saldırının ne zaman başlayacağını belirlemek için daha fazla yardım istediğini öğrendi. Daha önce, Güvenlik Modu, ilk denemeler sırasında 750 kullanıcı tarafından test edildi. Artık beta sürümünü, desteklenen pazarlardaki kullanıcıların yaklaşık %50’sine sunacak. Bu şekilde şirket, kullanıcıların doğrudan uygulamayı nasıl kullandığını ve sistemin en ideal şekilde çalışması için neler yapması gerektiği gibi tüm analizleri zaman içerisinde değerlendirip, bu özelliği çok daha ileriye taşıyacak.
Image Credit: Twitter