Bu hafta en çok konuşulan konu Elon Musk’ın Twitter’ı alması için yaptığı hamleydi ve gündemi aslında bu konu belirledi. Teknoloji sektörü oldukça önemli işlere imza atıyor ve bu hafta yapay zekayla ilgili çalışmalar öne çıktı. Mobil işletim sistemi, mobil uygulamaları ve AI ile ilgili tüm haberleri size haftalık olarak özet geçeceğiz.
2021 yılında hem iOS hem de Google Play mağazalarında rekor sayıda indirme ve tüketici harcaması yaşandı, bu harcamalar 2022 yılında da devam ediyor ve tüketiciler mobil tarafa doğru hızla ilerliyor. Bu anlamda uygulama sektörü büyümeye devam ediyor. Çin’de de iOS ve Google Play ve Android uygulama harcamaları 2021’de %19 artarak 170 milyar dolara ulaştı. Uygulama indirmeleri de %5 arttı ve bu rakamlarla birlikte mobil indirme pazarı 2021’de 230 milyara ulaştı. Bunun yanında mobil reklam harcamaları yıldan yıla %23 artarak 295 milyar dolara ulaştı.
Günümüzün tüketicileri uygulamalarda daha fazla zaman harcıyor ve bu sadece insanların boş zamanlarını uygulamalarda harcanması gibi görülmemeli. Uygulama ve oyun sektörü üzerine harcamalar arttı ve 250’ye yakın uygulamaya yaklaşık 100 milyon dolar para harcandı. Örneğin ortalama bir Amerikalı günde 3,1 saat TV izliyor, ancak 2021’de mobil cihazlarında 4,1 saat geçirdi. Üstelik Amerikalılar dünyanın en yoğun mobil kullanıcıları bile değiller. Brezilya, Endonezya ve Güney Kore gibi pazarlarda, kullanıcılar 2021’de mobil uygulamalarda günde beş saati aştı ve bu süre oldukça önemli bir süre.
Uygulama ve oyun sektöründe yer alan en büyük 13 şirketin 2021’de kazandığı tutar 1 milyar dolarlık geliri aştı ve geçen yıllara göre büyüme oranı yüzde 20 oranında gerçekleşti. Oyun, eğlence ve film izleme alanlarında uygulamaların sayısı ve bu şirketlerin ya da girişimlerin sayısı ve ciroları artmaya devam ediyor. Gelelim Elon Musk konusuna, herkes Elon Musk’ın neden Twitter’ı satın almak istediğini merak ediyor ve bu konu oldukça önemli bir gündem.
Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma hamlesi şirket içinde ciddi bir gerginliğe neden oldu ve Elon Musk’a şirketi vermek istemeyen bazı yönetim kurulu üyeleri itiraz etti ve Poison Bill denilen bir yöntemi Elon Musk’a karşı kullanacaklarını açıkladılar. Marc Andreessen’in konuyla ilgili, görsel ve yazılı memler de dahil olmak üzere, son zamanlarda yaptığı tweet barajından daha mizahi olmamıştır. Görünüşe göre Andreessen, Twitter’ın fazla sansürcü olduğuna ve Musk şirketi satın alırsa, daha özgür bir konuşma ülkesi haline geleceğine karar verdi diye bir yorum yaptı. Aslında konunun özeti, Elon Musk, Twitter’ın sansürcü bir yapıya sahip olduğunu ve Twitter’ı satın alarak daha özgür bir yapıya kavuşturmak istediğini söyleyebiliriz.
Image Credit: Twitter, yazıda Techcrunch’tan faydalanılmıştır.