E-spor oyunları günümüzde hızla popüler olmaya başladı ve özellikle liseler ve üniversitelerde e-spor turnuvaları düzenleniyor. Bu turnuvalar League of Legends ve Fortnite gibi oyunları karşılıklı oynamak için bir araya gelen, iki farklı takım arasında yapılıyor. Oyuna göre takım sayısı artırılabiliyor ve takımlar kıyasıya e-spor oyunlarında birbirleriyle mücadele ediyorlar.
E-spor yarışmaları arttıkça ve takımlar bu alanda daha deneyimli olmak ihtiyacı duyduğunda, takımların performansını izleyen ve takımları geliştirmek için kurulmuş, verileri analiz eden girişimler ortaya çıktı. Bu girişimlerden bir kısmı oyun süresince, web browserları analiz ederken; diğer girişimlerden bazıları da AI yapay zeka teknolojisi kullanarak takımların performanslarını geliştirmeye odaklandı.
Bu girişimlerden bir tanesi de Minnesota’dan Gwoop girişimi. Bu girişim, siz oyun oynarken; oyunlara, ne kadar hızlı tepki verdiğiniz, fareyi ne kadar doğru hareket ettirdiğiniz veya rastgele yerleştirilmiş bir hedefe ne kadar hızlı nişan alabileceğiniz gibi şeyleri ölçüyor ve size stratejiler konusunda destek ve analizler sunuyor ve bu analizleri bir panel içinde size sunuyor.
Gwoop’un kurucu ortağı Gavin Lee, TechCrunch’a verdiği röportajda “Gittikçe daha fazla okul e-sporu ciddiye almaya başlıyor – ve diğer herhangi bir koç gibi, espor koçlarının da kimin neyin iyi olduğunu görmenin, zaman içindeki oyuncu gelişmelerini izlemenin ve oyuncularını ısınma tatbikatlarında çalıştırmanın bir yoluna ihtiyaçları var.” diye e-spor’un öneminden bahsetti.
Gwoop, şu anda 40 eyalette yaklaşık 1000 okula destek veriyor ve tüm bu maliyetleri karşılamak için 1.85 milyon dolarlık bir tohum yatırımı aldı. Gwoop’un platformu bireysel oyuncular için ücretsiz ve olmaya devam edecek. Şirketin nasıl para kazanacağını gelirsek, şirket; grupların birlikte antrenman yapması için inşa edilen “Gwoop Teams”i kuruyor. Takımlar aracılığıyla koçlar antrenman stratejileri belirleyebiliyor ve tüm bu strateji online ortamlarda sunuluyor. Oyuncular, karşılıklı diğer takımlarla antrenman yapabiliyor ve gelişimlerini görebiliyorlar.
Gwoop Teams’in temel sürümü ücretsiz olarak sunuluyor ve 30 oyuncuya kadar bir kadroyu ve iki partiyi destekliyor ve plus seçeneğiyle oyuncular kadroyu 150 oyuncuya kadar genişletebiliyor ve bir koçun denetleyebileceği partilerin sayısını artırıyor. Tüm bu özellikleri dikkate aldığımızda e-spor tarafında oldukça başarılı bir girişim olan Gwoop gelecekte çok daha değerli hale gelecek gibi gözüküyor.