Gelecekte 5 Ölü Programlama Dili Hangisi Olacak

Gelecekte 5 Ölü Programlama Dili Hangisi Olacak merak ediyor musunuz? Bildiğiniz gibi programlama dillerinin sayısı artıyor ve zaman zaman bu programlama dillerinden bazıları popüler oluyor ve bazıları da kepenk indiriyor. Günümüzde Python, Flutter ve Java gibi diller popüler; fakat popüler olmayan ve ölmeye yüz tutmuş programlama dilleri de mevcut. Sizin için bu programlama dillerini araştırdık ve paylaşıyoruz. 5 Ölü Programlama Dilinden birçoğunu duymadığınıza eminim.
10-15 yıldan uzun süredir sektörde olan çoğu kıdemli geliştirici muhtemelen bu dilleri duymuştur. Birçoğu bu dillerde de çalışabilir. Ancak bu dillerin hepsi ölmedi ve birçoğu tamamen unutulmadı. Biraz programlama dillerinin tarihini öğrenelim! Eğleneceksiniz.

Programlama Dilleri

COBOL

COBOL, “ortak iş odaklı dil”in kısaltmasıdır. İş kullanımı için tasarlanmış İngilizce benzeri bir programlama dili derlenmiştir. COBOL, 1959’da CODASYL tarafından tasarlandı ve o zaman, diller ya mühendislik hesaplamaları için ya da verileri yönetmek için kullanılıyordu. Cobol, iş, finans ve hükümette kullanıldı. COBOL, ALGOL, LISP ve FORTRAN ile birlikte dört anahtar dilden biriydi.

COBOL’un en önemli katkısı, kayıt verileri kavramıydı.
COBOL neden öldü?

Deneyimli COBOL geliştiricilerinin emekliliği.
COBOL, günümüz dilleri için bile çok karmaşıktı.
Düşen popülerlik.
COBOL derleyicileri, mikrobilgisayarlar ve minibilgisayarlardaki çağdaşlarının gerisinde kaldı.

Algol

ALGOL 1958’de geliştirilmiştir. ALGOL, ACM (Association for Computing Machinery) tarafından otuz yılı aşkın bir süredir ders kitaplarındaki algoritmaları tanımlamak için yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Aynı zamanda diğer birçok dili de etkiler.

COBOL hala birçok sisteme güç sağlıyor, ancak ALGOL öldü! Programcıların çoğu ALGOL’u hiç duymamıştır. Ama çok anlamlıydı. ALGOL, zorunlu etkileri lambda hesabıyla sorunsuz bir şekilde birleştiren ilk dildi.
ALGOL neden öldü?

Bu bir araştırma diliydi. Bu nedenle ticari bir projede kullanılacak birçok özellikten yoksundur. Sanki herhangi bir G/Ç tanımlamamış gibi.

BASIC

BASIC (Yeni Başlayanlar İçin Çok Amaçlı Sembolik Talimat Kodu), tasarım felsefesi kullanım kolaylığını vurgulamak olan üst düzey bir programlama diliydi. 1964 yılında piyasaya sürüldü.

Kemeny ve Kurtz bir Zaman Paylaşım Sistemi (DTSS) geliştirdiğinde, birden fazla kullanıcı BASIC programlarını aynı anda düzenleyebilir ve çalıştırabilirdi. Bu model, 1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başlarında mini bilgisayar sistemlerinde çok popüler hale geldi.

Birçok eski video oyunu, BASIC’in farklı sürümlerine dayanıyordu. En büyük sosyal etkisi, programlamayı evlere getirmesiydi. 80’ler ve 90’lardan birçok etkili ve popüler programcı, programlama kariyerlerine BASIC ile başladı.

Microsoft daha sonra BASIC’i ofis makro dili olarak kullandıkları Visual Basic’e dönüştürdü.
Temel neden öldü?

1990'larda daha yeni makineler daha büyük yeteneklerle geldi. C veya Pascal gibi programlama dilleri daha makul hale geldi.
1991'de Microsoft, Visual Basic'i (güncellenmiş bir sürüm) yayınladı. VB, VB nokta ağı biçiminde önemli bir dil olmaya devam ediyor.

SIMULA 67

Simula 67, gerçekten bir OOP olmasa da ilk nesne yönelimli dil olarak adlandırılabilir. Algol-60’ın bir süper setiydi. C++, C ile kıyaslandığında aşağı yukarı Simula to Algol-60’a benzer.

Simula, programlama dillerinin bazı önemli kavramlarını tanıttı. Eşyordamlar, örnek değişkenler, sınıflar, yöntemler vb.
Simula neden öldü?

Simula'nın ölçekte kullanımı çok yavaştı.
Evet!! Gerçekten yavaştı.

Small Talk

Smalltalk bunların arasında en popüler olanı olabilir. İlk versiyon Smalltalk-72 idi. Smalltalk-76, OOP’yi daha geniş dünyaya tanıtır ve sürüm-80, kitlesel olarak benimsenen sürümdür. Smalltalk, gerçek anlamda ilk nesne yönelimli programlama diliydi. Simula’nın nesneleri vardı ama aynı zamanda boolean veya sayılar gibi ilkelleri de vardı. Aksine, Boolean’lar Smalltalk’ta da nesnelerdi.
Smalltalk neden öldü?

C++ daha popüler ve kullanışlı hale geldi.
Kötü çalışma zamanı sorunları vardı.
Java küçük konuşmayı geçti

Sonuç

Aynı insan dili gibi, programlama Dilleri Ansiklopedisi, 8.000’den fazla programlama dilini listeler ve bu dillerin çoğu kullanılmadığı için yok olup gitmeye yüz tutmuştur. Çoğu dil tamamen öldü. Belki 30-40 yıl sonra çok daha fazla yeni dilimiz olacak ve bugün kullandığımız diller ölmüş olacak. Ancak etkili programlama dillerinin çoğu yeni veya önemli bir şey getirdi. Tarih karmaşık ve güzeldir; fakat No-code gibi yazılım ve uygulama yapma programları ya da girişimleri çıktıkça, belirli yazılım dillerinin dışında birçoğu ölmeye yüz tutacak gibi gözüküyor.

Image Credit: Pixabay

Yazı kaynağı: Plainenglish’ten yararlanıldı https://plainenglish.io/

Mail Listesine Üye Ol

Önemli Duyuru: Siteye Üye Olduğunuzda Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarını inceledim ve kabul ediyorum.

Mail Listesine Üye Ol

Önemli Duyuru: Siteye Üye Olduğunuzda Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş sayılırsınız. Gizlilik ve Site Kullanım Koşullarını inceledim ve kabul ediyorum.

spot_imgspot_img

İlgili Yazılar

Apple iPhone 14 pro ve yeni ürünleri düzenlediği etkinlikte tanıttı

Apple geçtiğimiz gün yeni ürünlerini tanıtmak için önemli bir etkinlik düzenledi ve iPhone 14, ‌iPhone 14‌ Plus, iPhone 14 Pro ve ‌iPhone 14 Pro‌ Max'i tanıtarak yıllık iPhone merkezli etkinliğini düzenledi. Apple ayrıca Apple Watch SE, Apple Watch Ultra ve AirPods Pro 2'nin yenilenmiş bir versiyonu olan yeni Apple Watch Series 8 modellerini de bu etkinlikte tanıttı. Apple'ın en önemli ürünü bize göre Apple Watch Ultraydı.

Apple geliştiriciler konferansı WWDC 2022 hakkında bilmeniz gereken her şey

Apple geliştiriciler konferansı WWDC 2022 hakkında bilmeniz gereken her şey

Elon Musk Twitter’ı satın aldı; ama, Twitter’da ‘Sahte Haber’ Kurbanı Oldu:))

Twitter, Bay Musk'ın şirketin hisselerini satın aldığı ortaya çıkmadan önce hisse fiyatına göre yüzde 38'lik bir prim olan 54,20 dolardan devralmayı kabul etti.

Elon Musk Twitter’ı Satın Alabilecek mi? Haftanın gündemi

Bu hafta en çok konuşulan konu Elon Musk'ın Twitter'ı alması için yaptığı hamleydi ve gündemi aslında bu konu belirledi. Teknoloji sektörü oldukça önemli işlere imza atıyor ve bu hafta yapay zekayla ilgili çalışmalar öne çıktı. Mobil işletim sistemi, mobil uygulamaları ve AI ile ilgili tüm haberleri size haftalık olarak özet geçeceğiz.

Amazon, ABD ve İngiltere’de 68 fiziksel perakende satış noktasını ve Amazon Books mağazalarını kapatacak

Amazon aslında bir e-ticaret şirketi; fakat şirket fiziksel mağazalara da yatırım yaptı ve bu iş modelini büyütmeye çalıştı. Fakat şirketin bu noktada çok ciddi rakipleri var.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!

Please enter your name here