EA Games 1.2$ milyar dolara Codemasters’ı satın alıyor ve herkes bu satın almanın gerçekleştiğini düşünüyor; fakat anlaşma daha tam olarak gerçekleşmedi. Codemasters’ın yönetimine 2 farklı teklif sunuldu ve oyun şirketi bu teklifleri değerlendiriyor. En son teklif ise gerçekten çok cazip edici ve EA Games’ten gelen son teklif ise dudak uçuklatıcı bir teklif; yaklaşık $1.2 milyar dolar ve bu son dakika teklifi karşısında Codemasters büyük ihtimalle bu teklif kabul edecek ve anlaşma sağlanacak.
Aslında durum biraz karışık, bu anlaşmanın son anda şirket yönetim kurulunda kabul edildiğinden resmi olarak da Crunchbase’da bahsediliyor ve anlaşma tarihi olarak da 14 Aralık 2020 tarihi girilmiş. Anlaşmanın böyle çetrefilli olmasının nedeni, EA Games’in fiyatı düşürmek istemesi ve bundan dolayı karşı tarafı zorlamasından kaynaklanıyor. Bu da gösteriyor ki, Codemasters’ın teklifi bu fiyatın da üzerinde olabilir. Şirket, çok iyi oyunlar yaptığı için de pazarlığı yüksek tutmak istemiş olabilir.
Biraz Codemasters’tan bahsedelim, 1986 yılında kurulan oyun şirketi, herkesin çok sevdiği oyunları üretiyor ve bu oyunlar da oldukça başarılı. Dirt, Dirt Rally, Formula One, Grid and Micro Machines oyunlarını üreten şirket gerçekten oyun alanında çok başarılı işlere imza atmış durumda ve bundan dolayı da EA Games tarafından satın alınmak isteniyor. EA Games, bu satın almayı yapmak için şirkete birkaç teklif götürdü; fakat Codemasters bu teklifleri kabul etmedi.
EA Games, Codemasters’a hisse başına $7.98 dolar ve hisse başına verilecek bu tutarın tamamını cash yani nakit olarak ödemeyi kabul etti. Anlaşma büyük oranda yapıldı ve 2021 yılında resmi olarak imzalar atılmış olacak. EA Games’in, yarış oyunlarıyla çok iyi bir ilişkisi olmuyor ve her zaman çalkantılı bir ilişki yaşıyor. Need for Speed oyununu çıkarda ve çok da emek harcadı; fakat son yıllarda bu oyunun popülerliliği düştü ve bundan dolayı şirket, rakibini satın alarak bu alanda çok daha iyi bir noktaya gelmek istiyor.
EA yani açılımıyla Electronic Arts, EA Play subscription sistemine geçmek istiyor; yani PlayStation Network gibi bir sistem kurarak, abonelik satmak ve bu abonelikten de para kazanmak istiyor. Ayrıca, PlayStation gibi diğer dağıtım kanallarına bağlı kalmak istemiyor. Şirket, bu yüzden satın almalar yaparak, dağıtım ağını ve elindeki oyunları güçlendirmek istiyor ve sonrasında da en büyük rakibi olan PlayStation gibi abonelik sistemine geçmek istiyor.
Oyun dünyası bu aralar çok hareketli, Microsoft ve Take-Two Interactive oyun şirketleri satın almalar ve yeni oyunları bünyelerine katmaya çalışıyor. Take-Two da, Codemasters’ı satın almayı istiyordu ve muhtemelen anlaşmayı kaybetmeyi beklemiyordu, ancak şirket yine de iyi durumda; çünkü Take-Two, Rockstar Games GTA, Red Dead , Firaxis Games Xcom, Civilization, 2K Sports NBA 2K ve diğer birçok stüdyonun sahibi ve bu oyunlar gerçekten çok başarılı oyunlar.
2020, video oyun konsolidasyonunun önemli bir yılı oldu. Microsoft, Bethesda, id Software ve Arkane’nin ana şirketi ZeniMax Media’nın satın alınmasıyla bu eğilime öncülük ediyor. Microsoft ayrıca, geçtiğimiz birkaç yıl içinde Double Fine Productions, Obsidian Entertainment ve Ninja Theory’yi satın aldı. Bu satın almalar devam edecek ve bundan sonraki yıllarda, özellikle 2021 – 2025 yıllarında oyun şirketleri çok önde olacak.