Girişimcilik Nedir? Benim Bir Fikrim Var, Uzaya Roket Göndereceğim. Günümüzde son zamanlarda girişimcilik üzerine bir sürü etkinlik ve üniversitelerde yarışmalar düzenleniyor. Gençler girişimciliğe yönlendiriliyor ve bunun sonucunda ise bütün sorumluluk gençlerin üzerine atılıyor, yaptın ya da yapamadın? Nedir bu girişimcilik birlikte inceleyelim.
Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik Nedir? sorusunun cevabı aslında çok basit: Risk Almaktır. Evet girişimcilik risk almaktır. Her şeyinizi riske atamayacaksanız ve hayal ettiğiniz projelere odaklanıp risk alamayacaksanız, siz ne girişimcisinizdir; ne de girişiminiz bir girişimdir. Girişimciliğin net özeti ve tanımı budur aslında, risk alabiliyorsanız o zaman girişimci olmuşsunuz demektir.
Girişimci Kime Denir?
Örnek olarak 1 milyon dolar parası olan bir iş adamı herkesin yaptığı şeyi yapar ve e-ticaret sektörüne girer. Stoklarına ürün alır, bayilik anlaşması yapar ve pazaryerlerinde ürünlerini satmaya başlar. Türkiye’de bu modeli yapanlar çokça var ve girişimci olarak adlandırılıyor. Aslında bu modelin girişimcilikle uzaktan yakından alakası yok. Bu tip yapılar ticari işletmedir, bildiğiniz bir şirket kurarsınız, mağaza açarsınız ve ürünleri mağaza raflarına koyar satışa başlarsınız, bu bir esnaflık ya da ticaret modelidir, girişimcilik asla değildir.
Gerçek Girişimci Kimdir Peki?
Gerçek girişimci iki faktörü uygulayan ve bunu hayatına taşıyan kişiye denir. Girişimci birincisi risk almalıdır. İkincisi ise uzun vadeli planlar yaparak bir şeyleri değiştirmeye çalışmalıdır. Yani uzun vadede insanların hayatını kolaylaştıracak veya iş hayatında iş yapış biçimini değiştirecek bir fikri hayata geçirecek kişi olmalıdır. Herkesin bildiği Elon Musk örneğini ele alalım. Sizce Elon Musk gerçek girişimci midir?
Sizce Elon Musk Gerçek Girişimci Midir?
Çok önemli bir soru. Evet, Elon Musk gerçek anlamda bir girişimcidir. Damarlarına kadar risk alır ve bütün varlığını o girişime yatırır. Elon Musk ayrıca uzun vadeli planlar yapar ve girişimleri insan hayatında çok önemli değişiklikler yaratır. Elon Musk green energy yani yeşil enerji, rüzgar enerjisi gibi alanlarda yatırım yapmış bir girişimcidir. Elektrikli araçlar Tesla projesinde yaptıklarını anlatmamıza bile gerek yok. SpaceX projesi başlı başına riski damarlarına kadar almıştır.
SpaceX Projesi Girişimcilik Kitabını Yeniden Yazdı
Bu projeyle ilgili detaylı bir yazı yazacağız; fakat burada kısa bir şekilde bahsetmek istiyoruz. SpaceX projesi Elon Musk’ın hayata geçirdiği ve uzay taşımacılığında çığır açacak bir projedir. Uzaya taşımacılık yapacak ve yeniden kullanılacak roketler design edilmektedir ve bu design edilen roketlerin yeniden kullanılması tasarlanmaktadır. Yani günümüzde atılan roketler görevlerini tamamlayınca işlevini kaybetmektedir. FalconX roketleriyle de dikey iniş gerçekleştirilmektedir. Başlıkta da yazdığımız gibi FalconX ve SpaceX projesiyle Elon Musk girişimcilik kitabını yeniden yazmıştır.
Türkiye’de Girişimcilik Nerelerde:)?
Maalesef Türkiye’deki girişimcilik genel anlamda yurtdışından taklit modeller yaratmak üzerine kurulu. Gerçek girişimcilik gençlere doğru anlatılmıyor ve gençler desteklenmiyor. Ülkemizde kendi imkanlarıyla güzel girişimler çıkarak girişimler ve bu girişimleri destekleyen Endeavor gibi kurumlar mevcut; fakat girişimciliği etkinlik olarak gören kişiler de mevcut. Herkes girişimcilik adı altında etkinlikler kullanarak bu rüzgarı arkasına alarak kendi tanıtımlarını yapma ve gençlerin vaktini ve özellikle umutlarını boşa harcamakla uğraşıyor. Herkes hazır para kazandıracak ürün peşinde ve sirkülasyon bu şekilde devam ediyor.
Girişimci Gençler Ne Yapmalı?
Girişimci gençler bu ticari ortamda kendini kullandırmamalı ve fikrim var algısına kapılıp hayal kırıklığına uğramamalı. Türkiye’de maalesef şu anda gerçek anlamda bir girişim döngüsü yok. Gençlerin kendine özgü ve SpaceX gibi bir şeyleri değiştirecek fikirleri varsa ekip kurup kendileri bu fikri hayata geçirme yolları aramalıdırlar. Hayata geçemeyecek bir fikir girişim değildir, fikrin mutlaka ayakları yere basmalı ve gençler bu fikri hayata geçirmeye çalışmalıdırlar.
Türkiye’deki Şirketler Girişimcilere Nasıl Yaklaşmalı
Gençleri kullanmaktan ve onların fikirlerini boşa çıkararak onları hayal kırıklığına uğratmayın lütfen. Eğer bir fikri ve projeyi destekleyecekseniz bu işe girin. Desteklemeyecekseniz, etkinlikten öteye gitmeyen girişimcilik yarışmaları düzenlemeyin. İyi planlanmamış, tamamen firmanın reklamını yapmaya yönelik etkinlikleri buradan kınıyoruz. Bu yapıyla hiçbir girişim çıkartamayız ve bu girişimler dünyayı değiştiremez.