Arama motoru optimizasyonu veya SEO olarak isimlendirdiğimiz teknik, pazarlamacılar, dijital pazarlamacılar için inanılmaz derecede önemlidir. Web sayfalarınızı veya blog yayınlarınızı optimize ettiğinizde, web sitenizi, ürün veya hizmetinizi bulmak için Google gibi arama motorlarını kullanan kişiler için daha görünür hale getirirsiniz. Ancak blog içeriğiniz, işletmenizin organik olarak sıralamasında gerçekten yardımcı oluyor mu? arama motorları sizi öne çıkarıyor mu? gibi soruları aslında sormanız ve buna göre çalışmalar yapmanız oldukça önemli. Bu yazıda, bu sorunun cevabını ve daha fazlasını bulacaksınız. Blog SEO dünyasına, onu etkileyen faktörlere ve blog sitenizi arama motorları için optimize etmeye başlamak için ipuçlarına derinlemesine bir araştırmaya hazır olun.
Geçmişinizi Optimize Edin: Blog Trafiğini ve Potansiyel Müşterileri İkiye Katlamanın Yolları
Blog içeriğinin SEO’nuza katkıda bulunduğu açık olsa da, nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Google’ın birçok algoritma güncellemesi doğru türde blog içeriğini yayınlamayı zorlaştırabilir. Bazı blog sıralama faktörleri zamana direnirken diğerleri “eski okul” olarak kabul edilir. İşte blog SEO’sunu doğrudan ve dolaylı olarak etkileyebilecek en üst sıradaki faktörlerden birkaçını sizinle paylaşmak istiyoruz. Profesyonel ipucu: Genel bir kural olarak, bu faktörlerin her birinin ne yaptığını anlamak için zaman ayırın, ancak hepsini bir kerede uygulamaya çalışmayın. Her biri belirli bir amaca hizmet eder ve blogunuz için belirli bir SEO hedefini karşılamak için kullanılmalıdır. Verimaker’dan bu konuda sizlere destek vermektedir. Blog SEO’sunu Etkileyen Faktörler aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
İçeriğinizi Doğru Anahtar Kelime Araştırmasıyla Planlayın
Yeni başlayanların çoğu, kullanıcılarının ilgileneceğini düşündükleri konular hakkında yazmak için en iyi tahminlerini kullanır. Özellikle kullanıcılarınızın tam olarak ne aradığını bulmak için anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz zaman, kör tahminlere güvenmenize gerek yok. Anahtar kelime araştırması, içerik oluşturucular ve SEO uzmanları tarafından kullanılan bir tekniktir. Arama motoru verilerine dayanarak kullanıcılarınızın ilgilendiği konuları keşfetmenize yardımcı olur. Anahtar kelime araştırması ile içeriğinizi planlayın
Daha sonra içerik stratejinizi planlamak için bu anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. Bu, insanların gerçekten aradığı konular hakkında yazmanızı sağlar ve yeni blog yazısı fikirleri bulmanın harika bir yoludur. SEMRush gibi anahtar kelime araştırma araçlarını kullanmanızı öneririz. Derinlemesine anahtar kelime verileri, rekabet analizi, anahtar kelime konumu izleme ve tonlarca başka faydalı özellik sunarlar. SEMRush kullanıyorsanız, SEO Yazma Asistanı aracına göz atmak istersiniz. LSI ve ilgili anahtar kelimeleri, okunabilirliği, dil tonunu ve ortalama makale uzunluğunu keşfetmenize yardımcı olur. Ayrıntılı talimatlar için, blog gönderileriniz için anahtar kelime araştırmasının nasıl yapılacağına ilişkin aşağıdaki makalemizi okumaya devam edin.
Odak Anahtar Kelimeniz için Anlamsal Anahtar Kelimeler Bulun
Anahtar kelime araştırmanızı yaptıktan ve anahtar kelime fikirleri keşfettikten sonra, en yüksek arama hacmine ve düşük rekabete sahip olanı seçmenin zamanı geldi. Bu sizin odak anahtar kelimeniz olacak. Kullanıcılarınızın arama olasılığı en yüksek olan arama ifadesidir. Hepsi Bir Arada SEO eklentisini kullanıyorsanız, odak anahtar kelimesini makalenizin SEO ayarlarında belirleyebilirsiniz. Bu, makalenizde ne kadar etkili kullandığınızı görmenizi sağlar. Hepsi Bir Arada SEO’da odak anahtar kelimesini ayarlama Ardından, Latent Semantic Indexing (LSI) anahtar sözcüklerini bulmanız gerekir. Bunlar, odak anahtar kelimenizle ilgili aramalardır.
Bunları bulmanın en kolay yolu, odak anahtar kelimenizi Google Arama’ya girmek ve sonuçların en altına inmektir. Orada onları ‘ilgili aramalar’ olarak listelenmiş olarak bulacaksınız. İlgili anahtar sözcükler Kullanıcılar için en eksiksiz içeriğe sahip olabilmeniz için, bu anahtar kelimelerin çoğunu içeriğinize dahil etmeniz gerekir. Bunları içeriğinize doldurmaya çalışmamanız çok önemlidir. Bu, kullanıcılarınız için garip görünebilir ve arama motorları, anahtar kelime doldurmayı tespit etmede oldukça iyidir.
Etkili Bir Blog Yazısı Başlığı Yazın
Blog yayınınızın başlığı, arama sıralamaları için son derece önemlidir. İyi bir blog yazısı başlığı, makalenizi arama sorgusu ile daha alakalı hale getirir. Daha da önemlisi, kullanıcıları arama sonuçlarında gördüklerinde makalenizi gerçekten tıklamaya motive eder. Başlıkta odak anahtar kelimenizi kullanarak blog yazısı başlığınızı daha SEO dostu hale getirebilirsiniz. Blog yazısı başlığında anahtar kelimeye odaklan Odak anahtar kelimenizi eklemenin yanı sıra, başlığınızı akılda kalıcı ve tıklamaya değer hale getirmenizi de öneririz. Bunun nedeni, tıklama oranının (CTR) SEO’da önemli bir rol oynamasıdır.
Etkili başlıklar yazmak için birkaç formül vardır. Hala çalışana EMV veya duygusal pazarlama değeri denir. Bu formül, hedef kitlenizde belirli duygusal tepkileri tetikleyen güçlü kelimelerin kullanılmasını önerir. MonsterInsights eklentisini kullanıyorsanız, WordPress yönetici alanında size bir başlık puanı veren yerleşik bir başlık analiz aracı ile birlikte gelir. Bu aynı zamanda daha yüksek tıklama oranları için başlığınızı iyileştirmeye yönelik gerçek zamanlı ipuçlarını da içerir.
SEO başlık analizörü Başlığınızın EMV puanını hesaplamanıza yardımcı olan IsItWP Headline Analyzer gibi kullanabileceğiniz başka çevrimiçi araçlar da vardır. Daha fazla ipucu için, viral hale gelen başlıklar ve başarılarını kendi makalelerinize nasıl kopyalayacağınızla ilgili bu makaleye bakın.
Dahili Bağlantıyı Alışkanlık Haline Getirin
Bir süre blog yazdıktan sonra, kullanıcıların okumasını isteyeceğiniz yeterli içeriğe sahip olacaksınız. Dahili bağlantı ile, eski ilgili gönderilerinize göz atmak için yeni okuyucular gönderebilirsiniz. Dahili bağlantı, yeni ve eski gönderileriniz arasında bağlamsal bir ilişki geliştirmenin harika bir yoludur. Ayrıca, ilgili bağlantı suyunu eski makalelerinize aktarmanıza olanak tanır.
WordPress, eski gönderilerinizi doğrudan gönderi düzenleyicinin içinde aramayı kolaylaştırır. Bağlamak istediğiniz metni seçin ve ardından bağlantı düğmesine tıklayın. Dahili bağlantı için tüyolar: Seçtiğiniz kelimelerin altında bir metin açılır penceresi görünecektir. Buraya bağlamak istediğiniz eski makaleleri aramak için yazmaya başlayabilirsiniz. Dahili bağlantı oluşturmayı alışkanlık haline getirmek, sayfa içi SEO’nuzun iyi olmasını ve eski makalelerinizin yeni bağlantılar almaya devam etmesini sağlayacaktır.
İlgili: WordPress’te nasıl bağlantı ekleneceğine ilişkin kapsamlı kılavuzumuza bakın. Genellikle yeni başlayanlar, yeni makalelerden eski gönderilere bağlantı verdikleri yerde tek yönlü dahili bağlantı yapma hatasına düşerler. Maksimum fayda sağlamak için yeni makalelerinize bağlantı vermek üzere eski gönderileri düzenlemek için geri dönebilirsiniz ve yapmalısınız.
Blog Yazılarınıza Resim ve Videolar Ekleyin
Arama motorları genellikle ilgi çekici içerikleri arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alır. Resimler ve videolar düz metinden çok daha ilgi çekicidir. Blog gönderilerinizin paragraflar arasında resimler içerdiğinden emin olmak istiyorsunuz. Görsel eklerken görsel telif haklarına dikkat etmelisiniz. Yeni başlayanlar genellikle kendi sitelerinde kullanmak için diğer sitelerden resimler kopyalarlar ve uygun izinler olmadan bunu yaparsanız, bu sizi yasal olarak belaya sokabilir.
Merak etmeyin, blog yazılarınızda kullanmak üzere telifsiz görseller bulabileceğiniz birçok yer var. İlgi çekici grafikler oluşturmak için kendi orijinal fotoğraflarınızı veya Canva gibi web sitelerini de kullanabilirsiniz. Görsellerinizi SEO için optimize ettiğinizden emin olun. Ayrıntılı talimatlar için resimlerin arama motorları için nasıl optimize edileceğine ilişkin eğiticimize bakın.
Videolar, resimlerden bile daha ilgi çekicidir. Slayt gösterileri, vlog’lar oluşturarak veya diğer formatlarla denemeler yaparak blog gönderilerinizi videolara dönüştürebilirsiniz. Ancak, videoları asla doğrudan blog gönderilerinize yüklememelisiniz. WordPress, video sunmak için optimize edilmemiştir ve paylaşılan barındırma hizmetiniz bunları kaldıramaz. Videolarınızı YouTube’a yüklemenizi öneririz. Facebook’tan sonra en popüler ikinci arama motoru ve ikinci en büyük sosyal medya platformudur.
Daha fazla ayrıntı için videoları WordPress’e nasıl yerleştireceğinizle ilgili makalemize bakın.
Blog Gönderinize Meta Açıklama Ekleyin
Meta açıklama, herhangi bir sayfaya ekleyebileceğiniz bir HTML meta etiketidir. Amacı, arama motorları ve diğer tarayıcılar için makalenizin kısa bir açıklamasını sağlamaktır. Bazı SEO uzmanları, bir sayfadaki meta açıklama etiketinin alakasız hale geldiğine inanıyor. Ancak, diğerleri aynı fikirde olmayacaktı. WPBeginner’da tüm gönderileriniz için meta açıklamayı kullanmanızı öneririz.
İyi bir meta açıklama, bir makale hakkında çok daha fazlasını açıklayabilir. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya siteleri de makaleleriniz bu platformlarda paylaşıldığında bunu görüntüler. Twitter’da gösterilen meta açıklama yapma tüyoları: Artık insanların meta açıklamalarınızı okuyacağını bildiğinize göre, bunun yararlı olduğundan emin olmak istersiniz.
Ayrıca, arama amaçları için meta açıklamasında odak anahtar kelimenizden en az bir kez bahsettiğinizden emin olmak istersiniz. Meta Açıklama için karakter sınırı 155 karakterdir. Bu sınırda kalmaya çalışın yoksa meta açıklamanız 155 karakterden sonra kesilecektir. Ayrıca, odak anahtar sözcüğünü daha sonra değil, meta açıklamasında daha önce kullandığınızdan emin olmak istersiniz. Meta açıklama eklemek için yazı düzenleme ekranınızda meta kutusuna kaydırmanız gerekir.
Makalelerinizin Okunmasını Kolaylaştırın
Okunabilirlik, arama motorları tarafından dikkate alınan önemli bir faktördür. Okunması daha kolay olan makaleler, genellikle kullanıcı dostu olmayan makalelerden daha üst sıralarda yer alır. Bilgisayar ve mobil ekranlar hala okumak için en uygun platform değil. Bu nedenle çoğu kullanıcı yalnızca makaleleri tarar. Aslında araştırmalar, kullanıcıların bir sayfada kalmak mı yoksa ayrılmak mı istediklerine karar vermek için bir saniyeden az zaman harcadıklarını buldu.
Bu, kullanıcıyı kalmaya ve kaydırmaya ikna etmeniz için çok kısa bir süre. Okunabilirliği geliştirerek, kullanıcılarınızın bir makaleyi hızla taramasını sağlayabilirsiniz. Daha kısa cümleler, daha küçük paragraflar, noktalama işaretleri, başlıklar ve madde işaretli listeler kullanarak okunabilirliği artırabilirsiniz. Metnin etrafına beyaz boşluk eklemenizi ve metninizin göze daha kolay gelmesini sağlamak için resimler kullanmanızı öneririz.
Hepsi Bir Arada SEO eklentisini kullanıyorsanız, okunabilirlik sorunlarını otomatik olarak analiz edecek ve analiz bölümünde sizin için önerilerde bulunacaktır. Hepsi Bir Arada SEO’da blog yayınınızın okunabilirliğini kontrol etme. Dilbilgisini, noktalama işaretlerini ve yazımı anında kontrol etmenizi sağlayan Grammarly gibi araçları da kullanabilirsiniz. Ayrıca makalelerinizin okunabilirliğini artırmak için önerilerde bulunur.
İçeriği Düzenlemek için Kategorileri ve Etiketleri Kullanın
Kategoriler ve etiketler, içeriğinizi yalnızca kendiniz için değil, okuyucular ve arama motorları için de sıralamanıza yardımcı olur. Sorun şu ki, birçok WordPress acemi genellikle onları yanlış kullanıyor. Web sitenizi bir kitap olarak düşünüyorsanız, kategoriler içindekiler tablosu, etiketler ise kitabın dizin kısmı olacaktır. Kategoriler, içeriğinizi blogunuzda tartışılan ana konulara bölmek için kullanılır. Etiketler ise bireysel bir blog yazısında tartışılan konulardır. Daha fazla bilgi edinmek için, maksimum SEO avantajı için kategorileri ve etiketleri kullanmayla ilgili diğer kaynaklara da bakın.
Arama Sonucunda Öne Çıkan Snippet Olmayı Hedefleyin
Google, kullanıcı sorularını olabildiğince çabuk yanıtlamaya çalışıyor. Bu çabanın bir parçası olarak, öne çıkan sonucu veya cevap kutusunu tanıttılar. Arama sonuçlarında cevap kutusu. Bu, üstte görünen vurgulanmış arama sonucudur. Google, makalenin içeriğinden, algoritmalarının kullanıcının sorgusunun yanıtı olduğuna inandığı kısmı vurgulayan özel bir snippet oluşturur. Advanced Web Ranking tarafından yürütülen araştırmaya göre, Cevap kutuları neredeyse %35 tıklama oranı sağlıyor. Bu onları SEO stratejiniz için son derece önemli kılar.
Öne çıkan snippet’i nasıl seçeceklerine ilişkin Google tarafından sağlanan belirli bir talimat seti yoktur. Önerileri, içeriğinizi geliştirmek ve kullanıcıların aradığı bilgileri sunduğundan emin olmaktır. Ancak WPBeginner’da, blog gönderilerinizle birlikte Google yanıt kutularında görünmenize yardımcı olacak araştırmamıza dayalı yararlı ipuçları oluşturduk.
Blog Yazılarınızı Kapsamlı Hale Getirin
Arama motorları, bir konuyu ayrıntılı olarak ele alan makaleleri sever. Bu nedenle, içerik planlama adımınızın bir parçası olarak anlamsal olarak ilişkili anahtar kelimeleri (LSI Anahtar Kelimeleri) toplamanızı istedik. Bu ilgili anahtar kelimeler, belirli bir konuyla ilgili kullanıcı aramalarının farklı varyasyonları hakkında size bir fikir verir. Bu anahtar kelimeleri makalenizde ele alarak daha kapsamlı, bilgilendirici ve kullanışlı hale getirebilirsiniz.
Bu anahtar kelimeleri dahil etmek için başlıklar ve alt başlıklar kullanmalı ve mümkün olduğunca çok yer kaplamaya çalışmalısınız. LSI anahtar sözcüklerinin yanı sıra, eksiksiz içerik oluşturmak için başka bir ipucu, istediğiniz anahtar sözcüğü yazıp ardından Görsel Arama’ya geçmektir. Çeşitli anahtar kelimelerle konu baloncukları göreceksiniz. Blog SEO – Görsel Arama Komple İçerik İpucu. İçeriğinizi oluştururken bunları dahil etmenizi öneririz, böylece en kapsamlı içeriğe sahip olabilirsiniz.
Eski Blog Yazılarını Optimize Edin
Yeni başlayanların çoğu, bir blog gönderisini yayınladıktan sonra unutma eğilimindedir. Aslında, yayınlandıktan sonra blog yayınınızı SEO için optimize etmiş sayılmazsınız. Blog yazınızı yayınladıktan sonra yapmanız gereken bazı şeyler şunlardır: Sosyal medyada tanıtın – Blog yayınınızı sosyal medya profillerinizde tanıtın. İçeriğinizi paylaşmak için IFTTT’yi kullanarak bu görevi otomatikleştirebilirsiniz. Dahili bağlantılar ekleyin – Bir gönderi yayınladıktan sonra, ilgili eski makalelere geri dönebilir ve yeni blog gönderinize bir bağlantı ekleyebilirsiniz. Bu, yeni makalelerinize bağlantı suyu verirken, kullanıcıların onu daha kolay keşfetmesini sağlar.
Arama sıralamalarını takip edin – Bir gönderiyi SEO için optimize ettiniz, ancak arama sıralamalarını nasıl takip edeceksiniz? Talimatlar için blog gönderileriniz için arama sıralamalarını nasıl izleyeceğinize ilişkin kılavuzumuza bakın. Sıralamanızı iyileştirmeye devam edebilmeniz için eski gönderileri düzenli olarak optimize etmenizi öneririz. Bu makalenin, blog gönderilerinizi bir profesyonel gibi SEO için optimize etmenize yardımcı olacağını umuyoruz. İçeriğinizi tanıtmak için daha fazla ipucuna mı ihtiyacınız var? Blog gönderilerinize nasıl daha fazla trafik çekeceğinizle ilgili makalemize ve okuyucularınızla bağlantı kurmak için en iyi e-posta pazarlama hizmetlerini karşılaştırmamıza bakın.
Bekleme Süresi
Bekleme süresi Google için dolaylı bir sıralama faktörü olsa da, kullanıcı deneyiminde kritik bir faktördür – ve SEO söz konusu olduğunda kullanıcı deneyiminin kral olduğunu biliyoruz. Bekleme süresi, bir okuyucunun blog sitenizdeki bir sayfada geçirdiği sürenin uzunluğudur. Bir ziyaretçinin SERP’de sitenize tıkladığı andan itibaren sayfadan çıktığı ana kadar bekleme süresi olarak kabul edilir. Bu metrik dolaylı olarak Google gibi arama motorlarına içeriğinizin okuyucu için ne kadar değerli olduğunu söyler. Sayfada ne kadar uzun süre harcarlarsa, sayfanın onlar için o kadar alakalı olduğu mantıklıdır
Ancak, bu metriğin SEO için dolaylı bir gösterge olmasının bir nedeni var – tamamen öznel. Arama motoru algoritmaları içerik stratejinizi bilmiyor. Blogunuz, okunması yalnızca bir veya iki dakika süren kısa biçimli içeriğe odaklanabilir. Sayfada daha az zaman harcanması anlamına gelen en iyi okuyucu deneyimini sağlamak için blog gönderilerinizin başına ilgili bilgileri de ekleyebilirsiniz. Yani evet, bekleme süresi SEO’yu etkileyebilir, ancak içerik stratejiniz için anlamlı değilse, bu metriği değiştirmek için içeriğinizi manipüle etmeyin.
Sayfa Hızı
Blogunuzdaki görsel öğelerin sayfa hızını etkileyebileceğinden daha önce bahsetmiştik, ancak bu iğneyi hareket ettirebilecek tek şey bu değil. Gereksiz kod ve eklentilerin aşırı kullanımı da yavaş bir blog sitesine katkıda bulunabilir. Önemsiz kodu kaldırmak, sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesine yardımcı olarak sayfa hızını artırır. Önemsiz kodu nasıl bulacağınızdan ve kaldıracağınızdan emin değilseniz, HTML-Cleaner’a bakın. Kodlama bilgisi gerektirmeyen, kullanımı kolay bir araçtır. Size sadece gereksiz kodu gösterir ve bir düğmeye tıklayarak onu kaldırmanıza izin verir.
Ayrıca blog sitesi eklentilerinizin bir envanterini almanızı da öneririm. Blogunuzu her gün çalışır durumda tutmak için hangilerine ihtiyacınız olduğuna ve hangilerinin geçici bir sorun için bir düzeltme olarak yüklendiğine karar verin. Sitenizin ön ucunu etkileyen eklentiler sayfa hızı için bir tehdittir ve genel site hızınızı artırmak için bu eklentilerin çoğunu kaldırabilirsiniz.
Mobil Duyarlılık
Google’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki arama trafiğinin yarısından fazlası mobil cihazlardan geliyor. Bireysel düzeyde, blog siteniz aynı eğilimi izleyebilir. Bunun bir yolu yok – blog sitenizi mobil cihazlar için optimize etmek, SEO ölçümlerinizi etkileyecek bir faktördür. Ancak bir web sitesini mobil cihazlar için optimize etmek tam olarak ne anlama geliyor? Endüstrinin temel kuralı, işleri basit tutmaktır. Bu günlerde önceden hazırlanmış site temalarının çoğu zaten mobil uyumludur, bu nedenle tek yapmanız gereken burada bir CTA düğmesi ayarlamak ve orada bir yazı tipi boyutunu büyütmek. Ardından, Google Analytics kontrol panelinize göz atarak ve düzenli olarak bir mobil site hız testi yaparak sitenizin mobil cihazlarda nasıl performans gösterdiğini izleyin.
Dizin Tarihi
Arama motorları, mevcut en alakalı ve doğru bilgileri sağlamayı amaçlar. Arama motorlarının neyin alakalı ve doğru olduğunu belirlerken kullandığı bir faktör, bir arama motorunun içeriği indekslediği tarihtir. Dizin oluşturma, bir arama motorunun içeriği bulması ve dizinine eklemesi anlamına gelir. Daha sonra, bir kullanıcı dizine eklenen sayfayla ilgili anahtar kelimeleri aradığında sayfa alınabilir ve SERP’de görüntülenebilir. Merak ediyor olabilirsiniz: İçeriğin dizine eklendiği tarih ile yayınlandığı tarih aynı mı?
Cevap: evet ve hayır. Bir blog gönderisi ilk kez yayınlanıyorsa, büyük olasılıkla bir Google tarayıcısı, o gönderiyi yayınladığınız gün dizine ekler. Ancak içerik, bilgileri arşivlemek veya bir veya iki cümleyi güncellemek gibi çeşitli meşru nedenlerle de geri alınabilir. Bu SEO faktörünü olumlu yönde etkilemenin bir yolu, tarihsel bir optimizasyon stratejisi uygulamaktır. Bu strateji, birkaç yıldır kurulmuş olan ve halihazırda oldukça fazla içeriğe sahip olan bloglarda iyi sonuç verir. Bu eski gönderileri yeni bakış açıları ve verilerle güncelleyerek, çok fazla net yeni içerik oluşturmadan blog SEO’nuzu önemli ölçüde etkileyebilirsiniz. Site tarayıcıları, güncellenen içeriği dikkate alarak sayfayı yeniden dizine ekler ve ona SERP’de rekabet etmesi için bir fırsat daha verir. Bu gerçekten bir kazan-kazan.
Konu Etiketleri
Konu etiketleri, blog içeriğinizi düzenlemenize yardımcı olabilir, ancak bunları aşırı kullanırsanız aslında zararlı olabilirler. Çok fazla benzer etiketiniz varsa, yinelenen içeriğe sahip olduğunuz için arama motorları tarafından cezalandırılabilirsiniz.Bunu şu şekilde düşünün, bir konu etiketi oluşturduğunuzda (bu, burada görüldüğü gibi bir Verimaker kullanıcısıysanız basittir), bu konu etiketlerinden gelen içeriğin görüneceği yeni bir site sayfası da yaratırsınız. Aynı içerik için çok fazla benzer etiket kullanırsanız, arama motorlarına içeriği web sitenizde birden çok kez gösteriyormuşsunuz gibi görünür. Örneğin, “blog”, “blog” ve “blog gönderileri” gibi konu etiketleri, aynı gönderide kullanılamayacak kadar birbirine benzer.
Mevcut blog gönderilerinizde çok fazla benzer etiket olduğundan endişeleniyorsanız, bunları temizlemek için biraz zaman ayırın. Blogunuz için önemli olduğunu düşündüğünüz ve birbirine çok benzemeyen yaklaşık 15-25 konu etiketi seçin. Ardından, gönderilerinizi yalnızca bu anahtar kelimelerle etiketleyin. Bu şekilde, yinelenen içerik hakkında endişelenmenize gerek kalmayacak. Arama bilgileri rapor şablonu Verimaker’da, belirli MSV güdümlü anahtar kelime fikirlerini her çeyrekte bir içerik konusuyla eşleştirmek için bir Arama Öngörüleri Raporu kullanıyoruz. Süreç, SEO ve içerik oluşturmaya yönelik sistematik bir yaklaşım için yıl boyunca belirli sayıda konuda bir avuç gönderiyi hedeflememize yardımcı oluyor.
Kullanıcı Dostu URL
Kullanıcı dostu URL yapıları ekleyin. Blog yayınınızı yayınlamadan önce URL yapısına dikkatlice bakın. Uzun mu, dur-kelimelerle dolu mu veya gönderinin konusuyla alakasız mı? Öyleyse, yayınlanmadan önce yeniden yazmak isteyebilirsiniz. Web sayfalarınızın URL yapısı, ziyaretçilerinizin web sitenizin yapısını ve görmek üzere oldukları içeriği anlamalarını kolaylaştırmalıdır. Arama motorları, kendileri ve web sitesi ziyaretçilerinin sayfadaki içeriği anlamasını kolaylaştıran web sayfası URL’lerini tercih eder. Bu farklılaşma, Verimaker bloglarının ilgili URL yapılarında hazırlanır. Bu ana sayfadan “Dijital” bölümüne gitmeye karar verirsem, http:/verimaker.com.tr/dijital URL’sine yönlendirilirim. Satış bölümünü okumak istiyorsak, tek yapmamız gereken URL’de “pazarlama” yazan yeri “satışlar” olarak değiştirmek: http://ebarista.com.tr/satış.
Bu URL yapısı, “/marketing” ve “/sales” bölümlerinin daha büyük blog içinde alt dizinler olarak adlandırılan daha küçük bölümler olduğunu anlamama yardımcı oluyor. “Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır: Yeni Başlayanlar Kılavuzu” gibi okumak istediğimiz belirli bir makale varsa ne olur? URL yapısı – http://ebarista.com.tr.tr/marketing/- blogun Pazarlama bölümünden bir makale olduğunu gösterir.
Bu şekilde, URL yapısı, okuyucular için bir kategorizasyon sistemi görevi görerek, onlara web sitesinde nerede olduklarını ve yeni site sayfalarına nasıl erişeceklerini bilmelerini sağlar. Arama motorları, blogunuzun veya web sitenizin farklı bölümlerinde arama yapanların tam olarak hangi bilgilere erişeceğini belirlemelerini kolaylaştırdığı için bunu takdir eder.
Profesyonel ipucu: Blog gönderi URL’nizi yayınlandıktan sonra değiştirmeyin – bu gönderi için SEO çabalarınızda metaforik “sıfırla” düğmesine basmanın en kolay yolu budur. URL’niz istediğinizden daha az açıklayıcıysa veya artık marka veya stil yönergelerinize uymuyorsa, en iyi seçeneğiniz onu olduğu gibi bırakmaktır. Bunun yerine, daha önce ele aldığımız yönergeleri kullanarak gönderinin başlığını değiştirin.
İlgili Blog Gönderilerine Bağlantı Verin
İlgili blog gönderilerine bağlantı verin. Geri bağlantıların, blog sitenizin SERP’de ne kadar yüksek sıralanabileceğini etkilediğini duymuş olabilirsiniz ve bu doğru – geri bağlantılar, sitenizin ne kadar güvenilir olduğunu, diğer kaç ilgili sitenin sizinkine bağlantı verdiğine bağlı olarak gösterir. Ancak geri bağlantılar, bağlantı kurmanın her şeyin sonu değildir. Kendi blog gönderilerinize bağlantı vermek, blog sitenizin ne kadar iyi sıralandığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabilir.
İçeriğinize gelen bağlantılar, arama motorlarına içeriğinizin geçerliliğini veya alaka düzeyini göstermeye yardımcı olur. Aynı şey, web sitenizdeki diğer sayfalara dahili olarak bağlantı vermek için de geçerlidir. Başka bir blog gönderisinde, e-kitapta veya web sayfasında blog gönderinizde bahsedilen bir konu hakkında yazdıysanız, o sayfaya bağlantı vermek en iyi uygulamadır.
(Okuyucularımız için yararlı olduğunu düşündüğümde bu blog gönderisi boyunca zaman zaman bunu yaptığımı fark etmiş olabilirsiniz.) Dahili bağlantı yalnızca ziyaretçilerin web sitenizde kalmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer alakalı sayfalarınızı da ortaya çıkarır. ve arama motorlarına yetkili sayfalar. Örneğin, blogunuz moda ile ilgiliyse, kumaşları konu olarak ele alabilirsiniz. Pamukla ilgili bir blog yazısından kumaşları karıştırmanın doğru yolu hakkındaki bir yazıya bir köprü eklemek, bu yazıların her ikisinin de bu anahtar kelimeleri arayan okuyucular tarafından daha görünür hale gelmesine yardımcı olabilir. Arama motorları ayrıca, kumaşların karıştırılmasıyla ilgili bir gönderiye hiperlink verdiğinizde, pamukla ilgili gönderiye bir giriş noktası daha olacak. Bu, pamuklu kumaş hakkındaki gönderi ve yaptığınız güncellemelerin site tarayıcıları tarafından daha hızlı tanınacağı anlamına gelir. Sonuç olarak SERP’de bir artış bile görebilir. Verimaker müşterisi s: SEO Paneli, otomatik olarak web sitenizdeki diğer dahili kaynaklara bağlantı verilmesini önerir. Verimaker’taki bağlantılar için seo paneli Bunu, ziyaretçilerinizin içeriğinizden daha fazla bilgi almasına yardımcı olurken SEO’nuz için bir çözüm olarak düşünebilirsiniz.
Metrikleri Düzenli Olarak Gözden Geçirin
Metrikleri düzenli olarak gözden geçirin. Google’ın ücretsiz Arama Konsolu, Arama Analizi Raporu adlı bir bölüm içerir. Bu rapor, Google Arama’dan gelen tıklamaları analiz etmenize yardımcı olur. İnsanların blog içeriğinizi bulmak için hangi anahtar kelimeleri kullandığını belirlemek yararlıdır. Ayrıca diğer yazarlar tarafından yazılılan diğer blog yazılarını okuyarak ve Google’ın resmi destek sayfasına göz atarak Google Search Console’u nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.
2018’ten beri yaptığımız gibi, trafik ve potansiyel müşteriler için en iyi performans gösteren eski blog gönderilerinizi optimize etmekle ilgileniyorsanız, bu araç düşük asılı meyveleri belirlemenize yardımcı olabilir. Google Arama Konsolunda anahtar kelime performansını gösteren çizgi grafik, Unutmayın, birçok içerik pazarlamacısı, blog gönderilerini arama için optimize etmekle uğraşır. Gerçek şu ki, blog gönderileriniz hemen sıralamaya başlamaz. Arama yetkisini oluşturmak zaman alır. Ancak, blog gönderilerini sık sık ve tutarlı bir şekilde arama için optimize ederken, amaca dayalı bir okuyucu deneyimi sürdürürseniz, ödülleri trafik ve uzun vadeli potansiyel müşteriler şeklinde alırsınız.
Konu Kümesine Göre Düzenleyin
Konu kümesine göre düzenleyin. Çoğu blogun şu anda yapılandırılma şekli, blog yazarları ve SEO’lar, belirli anahtar kelimeler için sıralanan bireysel blog gönderileri oluşturmak için çalıştılar. Bu, blog ziyaretçilerinin ihtiyaç duydukları bilgileri tam olarak bulmalarını düzensiz ve zor hale getirir. Ayrıca, benzer konular hakkında birden fazla blog yazısı oluşturduğunuzda, URL’lerinizin arama motoru sıralamalarında birbiriyle rekabet etmesine neden olur. Blog mimarimiz bu eski başucu kitabını kullanırken şuna benziyordu: Verimaker’un konu kümesi SEO modelinin akış şeması
Şimdi, aramada sıralama yapmak ve arama yapanların gönderdiği yeni sorgu türlerini en iyi şekilde yanıtlamak için çözüm, konu kümesi modelidir. Bu modelin çalışması için sıralamak istediğiniz geniş konuları seçin. Ardından, daha geniş arama motoru yetkisi oluşturmak için hepsi birbirine bağlanan o konuyla ilgili belirli anahtar kelimelere dayalı içerik oluşturun. Konu kümesi modeliyle blog altyapımız şu anda böyle görünüyor. Belirli konular, köprüler aracılığıyla kümedeki diğer URL’lere bağlanan daha büyük konuyla ilgili blog gönderileriyle çevrilidir. SEO için bir dizi konu kümesi örnekleri, Bu model, sitenizdeki daha fazla sayfanın Google’da sıralamasına yardımcı olmak ve arama yapanların sitenizdeki bilgileri daha kolay bulmasına yardımcı olmak için URL’leri düzenlemek ve birbirine bağlamak için daha bilinçli bir site mimarisi kullanır. Bu mimari, sütun içeriği, küme içeriği ve köprüler olmak üzere üç bileşenden oluşur: Sütun içeriği, küme içeriği ve köprüler için simgeleri kullanan SEO modeli
Eskimeyen İçerikler Yayınlayın
Eskimeyen içerik yayınlayın. Blog makalelerinizi planlarken ve yazarken, her zaman yeşil içerik olduğundan emin olun. Anlamı, içerik, uzun bir süre boyunca (sadece küçük değişiklikler veya güncellemeler ile) alakalı ve değerli kalacak konular hakkındadır. Her zaman yeşil kalan içeriğin bu kadar önemli olmasının birkaç nedenine bakalım: Sadece yakın gelecekte değil, zaman içinde sıralamanıza yardımcı olacaktır. Yayınlandıktan çok sonra blogunuza (ve web sitenize) gelen sabit miktarda trafiğe katkıda bulunur.
Sürekli olarak oluşturduğu trafiğin bir sonucu olarak zaman içinde potansiyel müşteriler oluşturmanıza yardımcı olur.
İster uzun biçimli bir makale, ister nasıl yapılır kılavuzu, SSS, eğitim vb. olsun, tüm blog içeriği her zaman yeşil olmalıdır. Bu gönderilerde kullandığınız görseller bile her daim yeşil olmalıdır. Blogunuzdaki her zaman yeşil kalan içerikle ilgili bazı örnekler ve fikirler için bu blog gönderilerine göz atın.
Mevcut İçeriği Güncelleyin
Mevcut içeriği güncelleyin. SEO’nuzu geliştirmek için yeni blog içeriği oluşturmanız gerektiğini varsayabilirsiniz. Bu kısmen doğru olsa da, zamanınızın ve enerjinizin çoğunu mevcut blog içeriğinize odaklamalısınız. Spesifik olarak, mevcut içeriğinizi yeniden kullanmak ve güncellemek ve aynı zamanda eski içeriğinizi kaldırmak. Bunun nedeni, tamamen yeni bir içeriğin arama motoru sonuç sayfasına (SERP) yerleşmesinin ve otorite kazanmasının çok daha uzun sürmesi, buna karşılık bir içeriği güncelleyebilmeniz ve avantajlardan oldukça hızlı bir şekilde yararlanabilmenizdir.
Güncellenen içeriğiniz SERP’de daha hızlı sıralanarak ziyaretçi ve potansiyel müşteri sayınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda yepyeni bir makale oluşturmak yerine mevcut bir içeriği güncellemek çok daha az zaman ve daha az kaynak alır. Ek olarak, en başarılı içeriğinizden bazılarını güncellemek ve yeniden kullanmak, kullanım ömrünü uzatır, böylece daha uzun bir süre boyunca en iyi sonuçları elde edebilirsiniz.
Son adım, artık kitlenizle alakalı olmayan eski içeriğinizin kaldırılmasını gerektirir. Amacınız içeriğinizin her zaman yeşil kalmasını sağlamak olsa da, bazılarının zaman içinde güncelliğini yitirmesi kaçınılmazdır. Buna istatistikler, ürün bilgileri (ürünleriniz ve işiniz geliştikçe bloglarınızda listelenmişse) veya zaman içinde sektörünüzde değişen bilgiler.
Okuyucularınızın (ve Arama Motorlarının) Seveceği Blog İçeriği Oluşturun. Bu SEO en iyi uygulamalarının her birini içerik stratejinize hemen dahil etmenizi beklemiyoruz. Ancak web siteniz büyüdükçe arama motorlarındaki hedefleriniz de büyümelidir. İdeal okuyucularınızın amaçlarını ve amacını belirledikten sonra, SERP’de üst sıralara tırmanacak ilgili içeriği sunma yolunda olacaksınız. Editörün notu: Bu gönderi ilk olarak Ağustos 2021’da yayınlandı ve kapsamlı olması için güncellendi.
Son Verileri Gözden Geçirme
SEO’nun bir başka dolaylı sıralama faktörü olan son veriler, blog yazılarına dahil edilmelidir. Son veriler, ziyaretçilere olumlu bir okuyucu deneyimi sağlayan alakalı ve doğru bilgiler verir. Orijinal, güncel verilere sahip güvenilir bir siteye bağlantı eklediğinizde, arama motoruna bu sitenin okuyucularınız için yararlı ve alakalı olduğunu söylüyorsunuz (bu diğer site için bir artıdır). Ayrıca arama motoruna bu tür verilerin bir şekilde yayınladığınız içerikle ilgili olduğunu söylüyorsunuz. Zamanla okuyucularınız, sayfada daha fazla zaman geçirme veya daha düşük hemen çıkma oranı gibi diğer metrikler kullanılarak onaylanabilecek içeriği takdir edeceklerdir.Arama Motorları için Blog İçeriği Nasıl Optimize Edilir?
- Blogunuz için hedef kitleyi belirleyin. Blogunuzun hedeflediği sektör ne olursa olsun, içeriğinizi okuyacak birincil kitleyi belirlemek ve onlarla konuşmak isteyeceksiniz. Kitlenizin kim olduğunu ve makalenize tıkladıklarında ne yapmalarını istediğinizi anlamak, blog stratejinizi yönlendirmenize yardımcı olacaktır. Alıcı kişilikleri, satın alma davranışlarını, demografik özelliklerini ve psikografiklerini kullanarak okuyucuları hedeflemenin etkili bir yoludur. Bu içgörü olmadan, onlarla kişisel düzeyde konuşmadığı için çok az kişinin tıklayacağı dilbilgisi açısından doğru ve doğru içerik üretiyor olabilirsiniz.
- Anahtar kelime araştırması yapın. Artık hedef kitlenizi seçtiğinize ve bir alıcı kişiliği hazırladığınıza göre, okuyucularınızın hangi içeriği tüketmek istediğini öğrenmenin zamanı geldi. Bir strateji ile başlamazsanız, anahtar kelime araştırması üstlenilmesi zor bir görev olabilir. Bu nedenle, blogunuzun kapsayacağı konularla başlamanızı, ardından kapsamınızı oradan genişletmenizi veya daraltmanızı öneririm. Kapsamlı bir eğitim için, anahtar kelime araştırmasıyla ilgili nasıl yapılır kılavuzumuza göz atın.
- Görsel ekleyin. Google gibi arama motorları, belirli anahtar kelimeler için görsellere değer verir. Görseller ve videolar, arama motoru sonuç sayfasında görünen en yaygın görsel öğeler arasındadır. Bir resim paketinde veya bir video parçacığında gıpta edilen bir yer elde etmek için yaratıcı grafikler tasarlamak, orijinal fotoğraflar ve videolar kullanmak ve blog yayınınızdaki her görsel öğeye açıklayıcı alternatif metin eklemek isteyeceksiniz.
- Alternatif metin, görselinizin veya videonuzun SERP’de görünüp görünmediğini ve ne kadar yüksek göründüğünü belirleyen önemli bir faktördür. Alternatif metin, görme engelli bireylerin blog sitenizde içerik tüketirken olumlu bir deneyim yaşaması için ekran okuyucular için de önemlidir. Akılda kalıcı bir başlık yazın. Blog yayınınızın başlığı, bir okuyucunun makalenizle karşılaştıklarında göreceği ilk öğedir ve tıklamayı mı yoksa kaydırmayı mı sürdüreceklerini büyük ölçüde etkiler. Akılda kalıcı bir başlık, okuyucunun ilgisini çekmek için verileri kullanır, bir soru sorar veya merakla yönlendirir.
- Cazip bir CTA ekleyin. Harekete geçirici mesaj içermeyen bir blog yazısı nedir? Bir CTA’nın amacı, okuyucunuzu blogunuzdaki yolculuklarında bir sonraki adıma yönlendirmektir. Harika bir CTA’nın anahtarı, mevcut blog gönderinizin konusuyla alakalı olması ve içeriğin geri kalanıyla doğal olarak akmasıdır. İster bir ürün satıyor olun, ister bir haber bülteni aboneliği sunuyor olun veya okuyucunun içeriğinizin daha fazlasını tüketmesini istiyorsanız, yayınladığınız her blog gönderisinde cazip bir CTA’ya ihtiyacınız olacak. CTA’lar her türlü biçimde gelir, bu nedenle yaratıcı olun ve onlarla denemeler yapın. Düğmeler, köprüler ve widget’lar en yaygın CTA’lardan bazılarıdır ve hepsinin farklı amaçları vardır. Örneğin, okuyucunun satın alma yapmasını istiyorsanız, düğme gibi kalın, görünür bir CTA eklemelisiniz. Öte yandan, mevcut makalenin sonunda bir köprü sağlayarak bir okuyucunun başka bir blog gönderisine göz atmasını kolayca sağlayabilirsiniz.
- Okuyucunun deneyimine odaklanın. Herhangi bir harika yazar veya SEO, okuyucu deneyiminin bir blog gönderisinin en önemli parçası olduğunu söyleyecektir. Okuyucu deneyimi, okunabilirlik, biçimlendirme ve sayfa hızı gibi çeşitli faktörleri içerir. Bu, en son verilere ve trendlere göre net, konunuzla ilgili kapsamlı ve doğru içerik yazmak isteyeceğiniz anlamına gelir. İçeriği başlıklar ve alt başlıklar kullanarak düzenlemek de önemlidir, çünkü okuyucunun ihtiyaç duyduğu bilgileri bulmak için içeriği hızlı bir şekilde taramasına yardımcı olur. Son olarak, resimler ve videolar gibi sayfa içi öğelerin sayfa hızı üzerinde etkisi vardır. Görüntü dosyası boyutlarını düşük tutun (250 KB iyi bir başlangıç noktasıdır) ve tek bir sayfaya yerleştirdiğiniz videoların sayısını sınırlayın. Okuyucunun bilmek istediklerine odaklanarak ve gönderiyi bu amaca ulaşmak için düzenleyerek, arama motoru için optimize edilmiş bir makale yayınlama yolunda olacaksınız.
Şimdi, içeriğinizin aranabilirliğini artırmak için yararlanabileceğiniz bu blog SEO ipuçlarına bir göz atalım.
Blog SEO İpuçları
1-2 uzun kuyruklu anahtar kelime kullanın.
Blog gönderisi boyunca anahtar kelimeleri stratejik olarak kullanın.
Mobil cihazlar için optimize edin.
Meta açıklamayı optimize edin.
Resim alt metnini dahil edin.
Konu etiketlerini sınırlayın.
Kullanıcı dostu URL yapılarını dahil edin.
İlgili blog yazılarına bağlantı.
Metrikleri düzenli olarak gözden geçirin.
Konu kümesine göre düzenleyin.
Her zaman yeşil içerik yayınlayın.
Mevcut içeriği güncelleyin.
Not: Tüm bu listeler sizin başarılı olmanız için çok etkilidir ama yeni teknikleri de sürekli araştırmanız ve uygulamanız gerekmektedir. Detaylı bilgi için bize ulaşın.